U Bjelovaru predstavljen zbornik o hrvatskim mučenicima

Četvrtak, 10. 4. 2014.

 

Upoznali su nazočne s potrebom stvaranja jedinstvenog popisa naših žrtava i mučenika te s problemima s kojima se susreću istraživači. Kada je u pitanju mučeništvo, biskup Bogović istaknuo je kako se ono ne ograničava samo na one koje je Crkva takvima svečano proglasila, već i na druge žrtve kojima su nepravda i nasilje pogazili osnovna ljudska prava. Pritom valja imati na umu kako svaka žrtva nije mučenik, ali su svi mučenici žrtve.
O komunizmu kao ideologiji i političkom programu s težištem na svježem definiranju bitnih elemenata komunističkoga svjetonazora i posljedica govorio je dr. Krišto te nazočne upoznao sa sadržajem knjige. Nazočnih 150 posjetitelja upoznati su s podacima o popisu žrtava na području Bjelovarsko-križevačke biskupije koje je iznijela Anita Blažeković. U predstavljanju je sudjelovao i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
Biskup Bogović predvodio je isti dan i misu u katedrali Sv. Terezije uz koncelebraciju generalnog vikara Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepana Ptičeka.

  Vijesti - Sve