Važne napomene - tehničke upute svim župnicima i voditeljima hodočasnika u Gospić na SHKM

Petak, 3. 5. 2024.

Važne napomene - tehničke upute svim župnicima i voditeljima hodočasnika u Gospić na SHKM

Odbor Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Gospiću koji se održava u subotu, 4. svibnja objavio je važne napomene - tehničke upute župnicima i voditeljima hodočasnika. Obavijest Odbora SHKM-a prenosimo u cijelosti.

U radosnom iščekivanju Vašeg dolaska na Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospić, 4. svibnja 2024. pod geslom „Raduj se za svoje mladosti“ (usp Prop 11,9) želimo vama kao voditeljima hodočašća mladih dati neke korisne upute i informacije.

Datum i vrijeme proslave. Prema odluci HBK-a Susret hrvatske katoličke mladeži održat će se u Gospiću, 4. svibnja 2024.

Program susreta:

– 9,00 – dolazak u župe Gospićko-senjske biskupije

– 12,00 – dolazak u Gospić – Trg Stjepana, Radića

– 13,00 – pretprogram – duhovno-glazbeni program

– 14,30 – početak procesije prema stadionu

– 17,00 – sv. misa – predvoditelj – mons. Zdenko Križić

– 20,00 – Trg Stjepana Radića – duhovno-glazbeni program

Dolazak u župe Gospićko-senjske biskupije – svi voditelji hodočasnika dobili su obavijest o župi domaćinu. Prema programu, dolazak u župe predviđen je do 9 sati – mlade ondje očekuje upoznavanje i predstavljanje; molitveno zajedništvo i objed.

Smještaj – noćenje je omogućeno s 3. svibnja na 4. svibnja i s 4. svibnja na 5. svibnja. Biskupija je svima koji su zatražili noćenje osigurala smještaj po župama – obiteljima, pastoralnim centrima. Voditelji su dobili informacije na kojoj su župi smješteni te gdje će ih preuzeti obitelji – domaćini.

Dolazak u Gospić – dva su pravca dolaska: sjever i jug. Hodočasnici koji dolaze autocestom sa sjevera izlaze na naplatnoj postaji Gospić. Oni koji dolaze s južne strane izlaze na naplatnoj postaji Sveti Rok. Obvezno se treba pridržavati ovih uputa jer su i parkirališta raspoređena sjeverno i južno. Vozači sa sjevera, kod ulaska u Gospić, slijedit će prometne znakove označene crvenom bojom, a oni koji dolaze s južne strane, slijedit će prometne znakove označene plavom bojom. Kod ulaska u Gospić kod naplatnih postaja i ulaska u grad dočekat će vas volonteri obučeni u žute majice i reflektirajuće prsluke. Volontere možete tražiti sve potrebne informacije.

Parkiranje – svi vozači parkiraju na mjestu koje im je naznačeno u akreditaciji ranije dostavljenoj svim voditeljima grupa.

Svi vozači obvezno neka ispune akreditaciju – napišu ime i prezime i broj mobitela te podatke stave s unutarnje strane vjetrobranskog stakla.

Za one koji imaju štandove, osigurano je parkirno mjesto nasuprot Veleučilišta „Nikola Tesla“ (Ulica kralja Petra Krešimir IV 4). Akreditacije za vozila izlagača dostavljena je ranije.

Parkiralište za osobe s invaliditetom nalazi se kod gradskog groblja sv. Marije Magdalene.

Nad/biskupima je osigurano parkirno mjesto u Biskupiji, Senjskih žrtava 36, Gospić. Ostali sudionici s akreditacijom (svećenici, uzvanici, novinari, snimatelji, pjevači i volonteri) parkiraju kod Gradskog groblja sv. Marije Magdalene i kod Policijske uprave ličko-senjske (Ulica Neznanih Junaka).

Majice – kape – lunch paketi – na mjestu parkiranja kod predviđenog šatora s volonterima, voditelj hodočasnika moći će za svoje mlade preuzeti kutije. U jednoj se kutiji nalaze majice i kape, a u drugoj kutiji lunch paketi s hranom. Voditelj neka obvezno preuzme kutije i podijeli majice i kape jer su one ulaznica za stadion na kojem se slavi sveta misa.

Oni hodočasnici koji dolaze u Gospić dan ranije, moći će preuzeti majice, kape i lunch pakete također na mjestima parkiranja.

Hodočasnici koji dolaze kombijima ili osobnim automobilima, a registrirani su u sustavu, dobit će majice i kape na mjestu parkiranja – Autobusni kolodvor Gospić.

Odlazak na Trg Stjepana Radića – volonteri će Vas uputiti s parkinga prema Trgu Stjepana Radića. Molimo Vas pridržavajte se prometnih pravila prilikom hodanja prometnicom. U 13 sati počinje duhovno-glazbeni program. Na Trgu ćete moći posjetiti i štandove katoličkih udruga i redovničkih zajednica.

Procesija – u 14.30 – od Trga Stjepana Radića kreće procesija prema stadionu Balinovac – mjestu slavlja sv. mise. Molimo sve hodočasnike da se uključe u procesiju i prate ju pjesmom i molitvom.

Ulazak na stadion – predviđena su dva ulaza na kojima će se vršiti sigurnosna provjera. U tom pogledu, slijedite upute i usmjerenja zaštitara i redara. Uzvanike s VIP akreditacijom volonteri će usmjeriti na mjesto predviđeno za VIP goste.

Na stadion Balinovac zabranjeno je unositi kišobrane, oštre predmete, pirotehniku, staklene boce i slične predmete koji mogu ugroziti sigurnost skupa!

Nije dopušteno korištenje župnih zastava i drugih obilježja grupa za vrijeme trajanja sv. mise.

Sv. ispovijed – prije sv. mise bit će mogućnost za sakrament sv. ispovijedi na stadionu Balinovac.

Oblačenje – Biskupi, delegati biskupa, provincijali i biskupijski povjerenici za mlade oblače se u sportskoj dvorani Srednje škole, svećenici se oblače na mjestu koje je za njih predviđeno ispred oltarnog prostora. Svećenici neka sa sobom ponesu albu, dok će štolu susreta dobit će od volontera na mjestu oblačenja.

Sv. misa – svi mladi hodočasnici neka se uključe u slavlje sv. mise pjesmom i molitvom. Pjevanje će predvoditi udruženi zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Varaždinske biskupije.

Ostale obavijesti:

– Za vrijeme trajanja Susreta osigurana je medicinska pomoć.

– Euharistijsko slavlje sa stadiona Balinovac izravno će prenositi Hrvatska televizija od 17 h.

– Budući da je sv. misa na otvorenom, svi hodočasnici neka sa sobom ponesu kišne kabanice. Za one koji nemaju kišne kabanice, one će biti dostupne i na Trgu Stjepana Radića – punkt za kišne kabanice.

– Podsjećamo sve voditelje skupina, a poseban naglasak stavljamo na grupe iz BiH i Inozemne pastve (zbog prelaska granice) da uz sebe imaju suglasnosti roditelja za maloljetne sudionike.

– Svi sudionici obavezni su uz sebe imati osobnu iskaznicu ili neki drugi važeći dokument.

– Mladi iz Gospićkog i Otočkog dekanata majice će pokupiti u šatoru naših volontera na lokaciji Autobusni kolodvor (P3/P4).

– Potičemo mlade da koriste hashtagove #SHKM2024 #radujsezasvojemladosti uz sve objave sa Susreta kako bismo zajedno stvorili arhivu slika sa Susreta.

Sve informacije o Susretu može se potražiti na web adresi https://shkm.gospicko-senjska-biskupija.hr.

Cijenjeni voditelji i hodočasnici, ovim informacijama i uputama želimo Vam pomoći da se što bolje pripremite i organizirate za Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću. Molimo vas da ih se u tom pogledu i pridržavate na dobro svih hodočasnika. U iščekivanju radosnog susreta u Gospiću, od srca Vas u Kristu pozdravljamo. Na vašemu putu neka vas prati zagovor naše Nebeske Majke Blažene Djevice Marije. Dobrodošli u Gospićko-senjsku biskupiju i grad Gospić, navodi se u obavijesti Odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Gospiću.

  Vijesti - Sve