Veliki petak u Senju

Petak, 25. 3. 2016.

Nakon Službe riječi i otpjevane Muke Gospodnje, biskup Bogović je održao prigodnu propovijed pod nazivnikom „Koliko si spreman za nekoga propatiti?“
Na pitanje po čemu se čemu može izmjeriti jačinu ljudske ljubavi, da li po daru , po riječima, po rodbini, po narodnosti ili spremnost plaćanja? Čini se da je najbolje mjerilo patnja: koliko si spreman za nekoga propatiti. Prema tome najveću ljubav možemo tražiti ondje gdje je najveća patnja. A koja je najveća patnja? U vrijeme Isusovo smatralo se pribijanje na križ, razapinjanje je najveća kazna i najstrašnija patnja. Uz fizičku patnju razapinjanja, bila je tu i duševna patnja. Proglašen si štetnim, izdajnikom, odbačenim, lik s kojim se nitko ne želi poistovjetiti, čisto zlo kojega nitko ne želi uzeti u obranu, kojega treba za opomenu drugima javno smaknuti. Redovito su takvi obješenici proklinjali svoju sudbinu i one koji su im priskrbili takav svršetak. To se smatrala najveća kazna i najveća patnja.
Takvu smrt namijenili su njegovi tužitelji Isusu. To je bio Isusov Izlazak, to je tragičnost Isusovog časa pred kojim je i on kao čovjek strepio i molio Oca da ga oslobodi toga časa, ali samo ako je njegova volja. Tu se vidi i silna Očeva ljubav prema čovjeku koji ni svoga Sina ne poštedje, nego ga za nas predade. I tako Očevu volju prihvaća, ne sumnjajući u njegovu ljubav.
Isusu je nametnuta takva najveća patnja, ali on je želio vjerno i do kraja svjedočiti Božju (Očevu)ljubav prema čovjeku; prihvatio taj križ kao svoj čas spasenja ljudskoga. On sam predaje svoje tijelo za nas, krv svoju proliva, kako molimo u sv. misi. Nema veće patnje nego što je bila sluge Jahvina, ali on je i dalje njemu vjerni sluga. U njegovoj patnji nije bilo ni truna mržnji, proklinjanju, očaju: ona je od kraja do kraja bila prožeta ljubavlju. U najvećoj patnji Isus je beskrajno i bezuvjetno ljubio Boga i svakoga čovjeka. Ljubav se patnjom ne samo najbolje dokazuje, nego ona se patnjom najbolje očituje, izražava i predstavlja. Na Veliki petak čovjek Isus Krist postigao je „norma“ koja je bila postavljena za spasenje ljudsko. To je taj njegov čas. Tako snažne i bezuvjetne ljubavi nasuprot mržnji kojom je bio okružen nije bilo. To je vjerodostojna ljubav
Najveća mjera je raspeta ljubav. Tu je ljubav na zemlji postigla svoj vrhunac. Zato je tako jaka. Bez patnje ona ne bi mogla dosegnuti taj vrhunac. Tim mislima budite obuzeti kada gledate danas u križ i idete prema njemu da ga poljubite.

  Vijesti - Sve