26. obljetnica progonstva Slunjana

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Slunj

slunj kolona sjecanja(Slunj, 16.11.2017.) - U četvrtak 16. studenog u Slunju je održana dostojanstveno obilježavanje 26. obljetnice od progonstva Slunjana iz svog ponosnog grada. Sve je započelo komemoracijom kod spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku, kolonom sjećanja središtem grada, svetom misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva kao i satom povijesti pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Nakon polaganja vijenaca od strane najviših državnih predstavnika, molitvu odrješenja su predvodili vojni kapelan don Milenko Majić i župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. U ime predsjednika Vlade vijenac je položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović bojnik Jožef Štignjedec a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića saborski zastupnik Tomislav Lipoščak.

Zatim je središtem grada slijedila kolona sjećanja do mjesta pogibije trojice redarstvenika kojima je ukazana počast paljenjem svijeća. Sliujedila je sveta misa koju je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. U svom emotivnom obraćanju pošto je i sam bio sudionik povijesnih događanja, egzodusa, zarobljeništva, progonstva i povratka u svoj grad, je poručio da su ovo dan sjećanja na hrabrost i vjeru pred 26 godina, kada nam je Bog dao zadaću da budemo graditelji boljeg kraljevstva već sada na zemlji. Jer smisao života je živjeti za druge, a branitelji su pred 26 godina pokazali vrhunac stvaranja tog Božjeg kraljevstva zna zemlji jer su dali živote za svoje bližnje.

Na koncu su svi u kino Sali Pučkog učilišta Slunj nazočili satu povijesti pod nazivom „Da se ne zaboravi“ na kome su svoja potresna svjedočanstva iznijeli akteri tadašnjih zbivanja, zapovjednik specijalne policije Branko Čačić, zapovjednik ZNG-a Vlado Katić i medicinska sestra Marijana Oštrina Jareb koja je preživjela pakao zarobljeništva i maltretiranja u okupiranom Slunju do početka 1992. godine. Sve je bilo popraćeno potresnim slikovnim materijalom Vlade Butine, a na kraju je priznaje počasnog građanina grada Slunja iz ruku predsjednika gradskog vijeća Ivana Bogovića i gradonačelnika Jure Katića dobio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

slunj misa

Tags: Domovinski rat, Slunj

Ispis