bener

Mostovi 2018.

slunj mostovi 2018(Slunj, 21.12.2017.) - U božićnom vremenu iz tiska je po tradiciji izišao godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2018. List izdaje Slunjski dekanat, a glavni urednik je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. Tiskanje je obavio ITG doo Zagreb a suradnici su župnici župa Slunjskog dekanata Šimo Božić, Ivan Hodak, mons. Mile Pecić, Stanko Smiljanić i mons. Marijan Ožura. Naslovnica Mostova posvećena je biskupijskom susretu ministranata u Slunju, dok na zadnjoj stranici dominira detalj s koncerta Thompsona u Slunju i Velike Gospe iz Cetingrada. Mostovi na 28 stranice prate crkvena zbivanja tijekom 2017. godine u župama Slunjskog dekanata ali i svjetovna događanja u gradu Slunju te općinama Rakovici i Cetingradu. Novi broj Mostova je 30. po redu a sve fotografije su u boji.

Most počinju porukom novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji promišlja o nastupajućoj pastoralnoj godini u biskupiji koja je u znaku „Obitelji“. Mili Peciću na tri desetljeća priređivanja Mostova kao i mons. Marijanu Ožuri na 50 i vlč. Mili Šajfaru na 40 godina svećeništva. Zatim slijedi uvodna riječ mons. Mile Pecića koji ističe:“Iza nas je 30 brojeva godišnjaka Mostovi, a ovaj posljednji broj bilježi događaje iz 9 župa kao i važnije događaje cijele biskupije tijekom 2017. godine. Iako nam najnovija tehnološka dostignuća na polju medija nude velike mogućnosti, ipak jer pisana riječ najeminentniji svjedok vremena, zaključio je mons. Pecić.“ Mostovi zatim donose katolički kalendar, astronomske i vremenske podatke za 2018. godinu, zapovjedane blagdane i državne praznike u RH, a na koncu i shematizam Katoličke crkve u svijetu, Hrvatskoj, Gospićko-senjskoj biskupiji te Slunjskom dekanatu.
U rubrici „Dogodilo se 2017. godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ Mostovi pišu o biskupijskom susretu ministranata u Slunju, zlatnoj misi dr. Franje Jurčevića i mladoj misi Pere Jurčevića. U rubrici «Naša razmišljanja» Mostovi donose niz tekstova i promišljanja urednika mons. Pecića o motivaciji na temu kušnje, oholosti i poniznosti, strpljivosti, našim podjelama a posebno posjeti urednika Mostova festivalu psihodelične glazbe Modem u Primišlju kod Slunja.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Blagaj, Cvitović, Lađevac, Cetingrad, Rakovicu, Drežnik ,Vaganac i Zavalje. U rubrici «Iz povijesti» biskup u miru Mile Bogović piše se o nastanku imena Slunj, a u rubrici Preporučujemo knjige preporučuju se dvije knjige, Mile Bogovića, „Slunjski kraj i njegova crkva“ te zbornik radova Udruge bivša općina Zavalje o „Podplješivičkim graničarima“. Mostovi se zaključuju kutkom humora pod nazivom „Nasmijmo se “.

Tags: Slunj, Mostovi

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice