bener

Hodočasnička misa za Svijećnicu u svetištu Gospe od Čudesa

ost svijecnica 1(Oštarije, 2.2. 2019.) - U subotu 2. veljače u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina tradicionalno je vrlo svečano obilježen blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica, odnosno Prva svetica kako ga zovu u ovom kraju i marijanskom svetištu. Misa za hodočasnike služena je u 11 sati, a predvodio ju je fra Mirko Gregov iz samostana sv. Franje Asiškog u Ogulinu u koncelebraciji čuvara oštarskog svetišta popa Ante Luketića, i župnike ogulinskih župa sv. Križa Josipa Štefančića te bl. A. Stepinca fra Petra Grubišića. Liturgijskim pjevanjem misu je animirao župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića .

Ovaj blagdan slavimo 40. dan nakon Božića a počeo se slaviti u 4. stoljeću u Jeruzalemu a službeno je uveden 542. godine, dok se u Rimu slavi od 678. godine kao Marijin blagdan. Zapadna crkva ga uvodi u službeni kalendar tek u 12. stoljeću, istaknuo je na početku propovjednik fra Mirko Gregov nakon čega je istaknuo najznačajniju poruke ovog blagdana. Veličina starca Šimuna i proročice Ane je što su potpomognuti Duhom Svetim prikazali dijete Marije i Josipa kao Spasitelja. „Ovo je onaj kojeg smo čekali cijeli život. Ovo je onaj kojeg nam Bog šalje kao Spasitelja, on nije dar samo za Josipa i Mariju već za sve nas,“ poručio je Šimun u hramu. Šimun i Ana nam na najbolji način pokazuju kako čovjek dolazi do sreće i mira, poručio je fra Mirko te se zapitao da li smo već nešto postigli od sreće i mira jer su nam psihijatrije pune. Isus je svjetlo svijeta, a Marija stalno osvjetljava njegov put, zaključio je propovjednik te podsjetio da je i blaženi Alojzije Stepinac umro s posvećenom svijećom.
Prije mise održan je obred blagoslova sa zapaljenim svijećama ispred same crkve jer je uobičajena procesija izostala zbog jakog vjetra. Popodnevnu misu predslavio je u oštarskom svetištu Gospe od Čudesa upravitelj svetišta pop Ante Luketić.

Tags: Oštarije, Svijećnica

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice