36. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije

Subota, 8. 10. 2011.

Nakon mise održano je u dvorani KIC-a predavanje, Marinka Mlakića na temu „Stvoreni za zajedništvo s Bogom“.Ljudi su kao glina koju redovito treba natapati vodom da bi se ona modelirala. Bog nas nije stvorio kao gotov proizvod, već nam je dao mogućnost da se po ideji Božjeg čovjeka oblikujemo. Ideja kako treba izgledati "modelirani" čovjek nalazi se upravo u Bogu." Slični smo Bogu onoliko koliko smo sveti, nije dobro da čovjek bude sam, on je društveno biće. Ne smijemo bježati od Boga i od sebe jer stvoreni smo u zajedništvu s Bogom, to zajedništvo nudi nam u savezu s Njim. Pravila za kvalitetan život nalaze se upravo u 10 Božjih zapovjedi, a zajedništvo s Bogom nam pomaže da prepoznajemo sebe i druge u tom zajedništvu. Pozvani smo modelirati sebe, zaključio je don Marinko Mlakić.

U popodnevnom dijelu održano je zasjedanje sabora. Prvo je slijedilo izvješće po dekanatima i osvrt na prethodno razdoblje u kome su glavne aktivnosti bile susret s papom u Zagrebu, škola župnih animatora, Križarsko ljeto, Modrave, i svjetski susret mladih u Madridu o čemu su izvijestili sudionici tih događaja. U planu je novi, 17.broj lista mladih biskupije Osvita, izvanredan broj, a za novog urednika predložen je Željko Mačić iz Plaškog. Održani su dogovori oko obilježavanja 10. obljetnice od prvog sabora i 10 godina organiziranih aktivnosti mladih u biskupiji. Ovogodišnja Adventska akcija biće usmjerena pomoći domu Betlehemu u župi Lešće na Dobri. Istaknute su pripreme za nacionalni susret mladih u Sisku čemu će b iti posvećen slijedeći sabor koji će se 10. prosinca održati u Oštarijama u Ogulinskom dekanatu kada će se proslaviti i 10. godišnjica Sabora

Iznesena je ideja malog festivala zborova i bendova biskupije.

Zatim je izabrano novo predsjedništvo Sabora. Ispred Senjskog dekanata izabran je Josip Tomljanović, slunjskog dekanata Lidija Lapić, gospićkog Nikola Perišić, otočkog Jelena Odorčić te ogulinskog Vesna Vuković. Ona je na kraju izabrana za predsjednicu sabora mladih biskupije. U glazbeno-molitvenom dijelu na kraju sabora u katedrali su se predstavili zborovi mladih naše biskupije, a između pjesama čitane su molitve i meditacije sabornika zabilježenih u prijašnjim Osvitima. 

  Vijesti - Sve