42. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije

Subota, 14. 12. 2013.

Istočni grijeh je teološka tema za koju su svi čuli, no malo ih ju zna pojasniti. O naslijeđenu ljudskom grijehu i prvom čovjekovom padu progovorio je kroz tri teksta Knjige postanka uvevši ih u spoznaju o istini i stablu spoznaje dobra i zla koje ima grane koje simboliziraju 10 božjih zapovijedi. Istina koju Adama sakriva izaziva i kod nas kada ju prešućujemo stid. Posljedica toga je narušavanje harmonije Boga i čovjeka, čovjeka i čovjeka te harmonije u prirodi. No, tek dolaskom Krista imamo mogućnost ako smo kršteni biti oslobođeni od istočnog grijeha, istaknuo je dr. Pavlić. Zaključio je mišlju da danas ateizirani Zapad sve više zapada u depresivno stanje jer ljudi koji ne prihvaćaju Boga sve više odlaze psihijatrima te završavaju na depresivima. Samo nas Bog oslobađa od grijeha i čini nas boljim ljudima, zaključio je predavač.
Slijedila je sveta misa u katedrali Uznesenja BDM koju je predslavio mons. Tomislav Rogić u suslavlju župnika Senja dr. Richarda Pavlića i župnog vikara iz Gospića vlč. Josipa Šimatovića. Mons. Rogić pokušao je mlade uputiti da aktivnije promišljaju o svemu što se oko nas danas događa, da promisle što je čovjek i koliko je on slobodan. Značajno je to pogotovo u vremenu u kome se vodi bitka za čovjeka, u vremenu u kome se želi proglasiti da je čovjek apsolutno slobodan da smije činiti što hoće, kada se govori samo o ljudskim pravima i kada se iz svega isključuje Bog. A Dostojevski je davno rekao, „Ako nema Boga, sve je dopušteno“.
U popodnevnom dijelu održan je zasjedanje sabora. Mons. Rogić izvijestio je sabornike o aktivnostima mladih u razdoblju od posljednjeg sabora održanog u Slunju. Predstavljene su zatim kateheze za Nacionalni susret katoličke mladeži u Dubrovniku 26. i 27. travnja naredne godine na kome se očekuje 35 tisuća sudionika. Mons. Rogić je kroz prezentaciju predstavio svih devet dosadašnje susreta od 2000. godine u Rijeci i dva susreta u BiH. Zatim je predstavljen novi 19. broj lista mladih Osvit za kojega je rekao da je po predstavljenom materijalu i člancima jedan od najzahtjevnijih do sada. Ovogodišnja Adventska akcija koja se već provodi među mladima biskupije ove će godine biti usmjerena za pomoć narodu Filipina stradalog u tajfunu. Susret je završio skečevima koje su pripremili mladi Senja kao i molitvom u katedrali.

  Vijesti - Sve