43. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije o radosti evanđelja

Utorak, 7. 10. 2014.

Predavanje na temu „Radost evanđelja" apostolske pobudnice pape Franje održao je čuvar svetišta CHM, župnik i dekan udbinski i dosadašnji povjerenik za mlade mons. mr. Tomislav Rogić. Koji su izvori radosti naše vjere, zapitao se papa Franjo uz poruku da se Bog nikada ne umara opraštati i da nikada nikoga ne isključuje iz svog projekta. Bog stalno briše naše grijehe te uvijek možemo računati na njegovo praštanje. Ovom pobudnicom papa želi pokazati kojim putem Crkva treba ići u godinama koje su pred nama. On precizno analizira današnji svijet i razotkriva pustoš i tjeskobu duše uslijed gramzivog srca ljudi koji traže instant užitke. Božju ljubav ponajbolje otkrivamo pomažući drugima jer podijeljena je radost dvostruka radost o podijeljena je bol polovica boli. Biti kršćanin nije rezultat etičke odluke već je to susret s osobom koja životu daje novi obzori pravac.
Mons. Rogić u nastavku je predvodio misu za sudionike sabora na kojoj su koncelebrirali nazočni svećenici među kojima i povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić Grga. Mons. Rogić u svojoj je poruci istaknuo da volimo drugoga onoliko koliko smo u stanju za nekoga se žrtvovati, što su dokazali i mučenici kojima je crkva posvećena.

U popodnevnom dijelu održan je radni dio sabora na kome je instruktorica Ureda za mlade HBK Dijana Beganović toplo zahvalila mons. Rogiću na 17 godina rada u povjerenstvu za mlade te mu uručila prigodne poklone. Podneseno je izvješće o proteklom razdoblju od 42. sabora u Senju kojeg su podnijeli predstavnici dekanata. Na nacionalnom susretu mladih u Dubrovniku bio je rekordan broj mladih, njih čak 623. Nastupajuća adventska akcija će biti u korist poplavljenih u Slavoniji. Naredni 44. Sabor će se održati 13. prosinca u Gospiću kada će biti pripremljen i novi broj glasila mladih Osvita. Kao glavnu korist okupljanja mladih novi biskupijski povjerenik vlč. Šimatović je istaknuo zajedništvo koje se stvara među sabornicima te im je ponudio školovanje za animatore kao dio projekta Mladi za mlade Ureda za mlade HBK o čemu je govorila Dijana Beganović.
Sabor je završio klanjanjem u Crkvi hrvatskih mučenika.

udb-susret-mladih2

udb-susret-mladih1

  Vijesti - Sve