Biskup Bogović blagoslovio obnovljene orgulje u Ogulinu

Petak, 13. 9. 2013.

Nakon višegodišnjeg truda bivših župnika, koji su neumorno pripremali dokumentaciju, uporno kontaktirali sa stručnjacima, prešlo se početkom proljeća na uređenje naših orgulja. Posao je priveden kraju prošlog tjedna a za uspješan početak i završetak radova najzaslužniji je mladić Željko Marčac.

Zatim je o značenju orgulja u liturgiji govorio vlč. mr. Saša Ilijić, predstojnik ureda za crkvenu glazbu Krčke biskupije i postulator za proglašenje blaženim sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Mr. Ilijić je istaknuo da orgulje nisu u početku bile niti crkveni instrument niti europskog podrijetla, već korijene vuku iz Kine i Japana. Grci i Rimljani su ga koristili kao svjetovni instrument a prva crkva im se dugo opirala. No u 98. stoljeću orgulje ulaze u Crkvu i to samo zapadnu, jer ih istočna nije nikada uvela u svoju liturgiju. Orgulje su danas kralj instrumenata koje zamjenjuju simfonijski orkestra sa 100 svirača. Svojom bojom, opstojnošću, jačinom i tišinom prate pjevanje i molitvu te orasopoložuju duše da se mole i prinesu Kristu. One nisu namijenjene da u crkvama budu muzejski eksponat već da se koriste i tako najmanje propadaju, zaključio je mr. Ilijić.

U nastavku je biskup Bogović izrekao blagslovnu molitvu i blagoslovio orgulje, nakon čega je nazočio orguljskom koncertu maestra Josipa Magdića, Ogulinca koji je djelovao kao sveučilišni nastavnik na Glazbenim akademijama u Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu do umirovljenja. Izveo je djela hrvatskih skladatelja Ivana pl. Zajca, Franje Bosanca, Julija Bajamontija, Fortunata Pintarića, Lovre Županovića i vlastite skladbe nastale za vrijeme boravka u okupiranom Sarajevu 1993. godine i kasnije.

  Vijesti - Sve