Biskup Bogović gostovao na “HR Otočac”

Nedelja, 23. 12. 2007.

Tako je kazao: -  Nalazimo se u vremenu pobjede i oprosta, jedni drugima trebamo oprostiti i pomoći to je pomirenje koje odjekuje s neba, na ovim našem prostoru gdje je bilo puno sukoba za vrijeme Domovinskog rata potrebno je jedni drugima oprostiti. Prošla godina bila je godina duhovnih zvanja na razini cijele metropolije. Radilo se puno na obnovi duhovnih zvanja sada i u prošlosti. Kako su radili naši prije tako i mi danas. Osnovana su nova župna pastoralna vijeća , ,školovali smo župne suradnike, osnovali smo neke institucije da se nauče to obavljati. Ove godine bila je proslava 200 godišnjica 21 župe kod nas Letinac, Dabar i Ramljani, bile su prigodne proslave. Neke su župe potpuno nestale npr.župa Palanka  je potpuno nestala, nema župljana postoji crkva koju smo malo obnovili. Rudopolje i Bunić potpuno su nestali.Radimo na dobro naroda po načelu kako je Krist radio.
            Godina 2008. je godina župnih suradnika. Od važnijih događaja izdvajam od 16 – 18. listopada jesensku sjednicu zasjedanja HBK. Izbor novog predsjednika msgr.dr. Marina Srakića. Tom prigodom Liku su svi biskupi upoznali, posjetili smo Udbinu i Senj.

Crkva hrvatskih mučenika koja se gradi na Udbini je spomenik koji će povezati sve stradale, memorijalni centar za sve one koji su svoje živote žrtvovali za mnoge druge, mnoge nismo smjeli ni spomenuti u bivšim vremenima, a drugi su ih blatili. Sjetimo se Alojzija Stepinca te Zrinskih i Frankopana. Trebamo njihove žrtve znati cijeniti i poštovati. Ove gosine posvetili smo kalendar Hrvatskih mučenika Blajburgu, Alojziju Stepincu i mnogim drugim a kroz cijeli kalendar ideja vodilja je propovijed kardinala Josipa Bozanica na Blajburgu. Kroz to populariziramo kroz narod prisutnost izgradnje crkve Hrvatskih mučenika na Udbini. Sakupili smo oko 20 milijuna kuna za izgradnju crkve a već je potrošeno 10 milijuna kuna, a za cijeli projekt potrebno nam je još 20 milijuna kuna da završimo komplet radove.

            Lika je mnoge krajeve naselila a sebe raselila, sada je već to upitno. Ako uzmemo prije 100 godina ovaj kraj imao je 250 tisuća stanovnika a sada ih ima 50 tisuća stanovnika. Ove godine sam puno putovao kazao je biskup. Tako sam bio u Kanadi, Vankuveru, SAD-u, čikagu, Los Angelesu, San Pedru, Kaliforniji – Sankozeu, švicarskoj, Njemačkoj, Gradišću u Austriji gdje sada ima oko 30 tisuća hrvata i 40- tak svećenika koji djeluju, a isti su sakupili 20 tisuća eura za crkvu Hrvatskim mučenika.

            Dogodine na Blajburgu pjevat će združeni zbor koji je pjevao na Udbini, 2008 godina je župnih suradnika. Tako je već održan seminar za čitače. Ostvaren je napredak u radu pjevačkih zborova koji imaju važnu ulogu u liturgiji, tako ćemo posebno i raditi s pjevačima. Postoje razna katolička društva i udruge na području biskupije i s njima treba poraditi.

            Na kraju biskup Bogović poželio je svim slušateljima i žiteljima grada Otočca i Ličko senjske županije te gospićko-sensjke biskupije  sretan Božić i uspješnu i blagoslovljenu Novu 2008. godinu.


  Vijesti - Sve