Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli

Ponedjeljak, 28. 9. 2020.

Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli

U nedjelju 27. rujna župa sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavila  je Matejevo, blagdan    svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje u 11 sati predslavio je gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u suslavlju domaćeg župnika Široke Kule i Ličkog Osika preč. Luke Blaževića.

Biskup Bogović u svojoj je blagdanskoj homiliji istaknuo da su Evanđelja puna primjera i prispodoba od kojih se svaka od njih može primijeniti na svako vrijeme i prostor te je pokušao primijeniti primjer sv. Mateja na današnje vrijeme.

„Židovi misle da je Matej grješnik jer se dao u službu okupatora i domaćih izdajnika. Za njih on se ne može ispraviti. Još je opasnije što oni sebe smatraju da im pred Bogom pripada trajno prva pozicija i da je ne mogu izgubiti, da mogu privatizirati istinu i pravdu, zasužnjiti ih.  Drugi nema pravo na istinu, a oni – po potrebi – imaju pravo i na laž. Međutim Isus naviješta da se svaki može obratiti u svako vrijeme i da se svaki treba neprestano obraćati prema Bogu. Nema za Boga zapečaćenih i trajnih pozicija na zemlji.  Koliko je to privatiziranje istine i pravde krivo vidi se po tome što je taj „Božji“ narod odbacio i osudio Božjeg poslanika.

Drugi je primjer kada Isus dolazi do carinika Mateja. Bio je on izložen stalnim pogledima prezira i mržnje od svojih sunarodnjaka. Kad odjednom dođe jedan koji je svrnuo na njega svoj milostivi i milosrdni pogled. Koje li svjetlo obasja njegovu dušu! Kad ga je taj pozvao, nije mu bilo teško poći za njim. Bilo mu je lako napustiti prijašnju poziciju. Prema Židovima, Matej je i dalje izdajnik, a za osudu je i onaj koji ga je primio u svoje društvo. Toga treba pratiti ne zato da se od njega nešto nauči, nego zato da bi se mogla dignuti optužnica protiv njega. Božje zapovijedi su napustili radi svojih odredaba. Mi određujemo tko je pravednik a tko grešnik;  zahtijevamo za sebe stalni status pravednika – sami su sebi lagali.

I tako su oni stvorili ozračje u kojemu su Bogu priječili da dođe do riječi, koji su smatrali da su naslov Božjeg naroda primili u trajno i bezuvjetno vlasništvo, na temelju toga počeli kovati urotu protiv Božjeg poslanika. Dovest će Isusa pred predstavnika okupatorske vlasti  (zbog koje su odbacivali Mateja) i žestoko zahtijevati da ga se osudi na smrt.

U svijetu je bilo i bit će onih koji uzurpiraju sebi pravo na istinu i pravdu. Imamo primjera da su pobjednici 1945. privatizirali istini i pravdu. Imali su uvijek pravo jer su pobjednici. Istina ako ju je poraženi rekao, za takve nije istina; I na koncu dođe do toga da protivnik nema pravo na istinu, a pobjednik ima pravo i na laž. Slična situacija kao i kod Židova (Recite da Isus nije uskrsnuo nego su apostoli uzeli njegovo tijelo dok smo mi spavali!) Pozicije su zauzete i nema se tu što mijenjati, revidirati. Revizioniste treba osuditi i – po mogućnosti – progoniti.  

Put ljudskog spasenja je u tome da se damo od Boga poučiti, a ne nastojati Bogu sužavati djelovanje. Dajmo uvijek prednost Kristovoj poruci, koji je jedini spasitelj, a drugi su u mjeri u kojoj prihvate Njega, koji je put, istina i život. Na taj put stao je sv. Matej i zato je zaslužio da nam bude uzor,“ zaključio je svoju propovijed biskup Bogović.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli
Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli
Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli
Biskup Bogović na proslavi sv. Mateja u Širokoj Kuli
 
  Vijesti - Sve