Biskup Petanjak predvodio slavlje svetkovine Križeva u Ogulinu

Srijeda, 14. 9. 2016.

Križ je bio krajnji cilj Isusova puta, jer on nije bio kako neki mogu misliti ubermensch ili superman već čovjek koji je trpio na drvu križa i prihvatio ga kao sredstvo spasenja. Prihvatio je križ kao vrhunac Božje ljubavi za čovjeka. Križ je bio do Krista znak zloće, no onda je postao znak ljubavi, dobrote i milosrđa božjeg. Križ je ujedno dobro i zlo, prokletstvo i blagostanje, pakao i raj. Križ je i simbol jednog puta. Židovi su 40 godina putovali iz egipatskog ropstva štio je simbolički značilo da se vraćaju tek kada se rode nova pokoljenja. Slična paralela mogla bi se i danas primijeniti na situaciju u Hrvatskoj , nema novog društva s onima koji su formirani u bivšem vremenu. Bez puta nema promjena, razvoja i napretka, zaključio je biskup Petanjak svoju propovijed. Na misi se vjernicima obratila vrhovna poglavarica Družbe sestara presvetog Srca Isusova Nives Stubičar koja je podsjetila na djelovanje ovih redovnica 60 godina u Ogulinu uslijed čega su dobile i zasluženo priznanje grada Ogulina za svoj rad i doprinos. Priznanje je s. Nives dobila na svečanoj sjednici gradskog vijeća.
Misi su nazočili uz čelništvo grada Ogulina na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem i karlovački župan Ivan Vučić kao i brojni gosti. Na svečanoj sjednici grada Ogulina nazočili su krčki biskup Ivica Petanjak, ogulinski dekan Robert Zubović kao i sestre Družbe Presvetog srca Isusova kojima je i uručena nagrada grada Ogulina

Dan uoči proslave župnog patrona i Dana grada Ogulina, Uzvišenja sv. Križa, i godinu dana nakon blagoslova novog križnog puta na ogulinskoj Kalvariji, blagoslovljen je novi veliki križ na ogulinskoj Kalvariji.
Svečanom činu blagoslova velikog križa ponad Ogulina na brdu Kopanik prethodio je križni put u kojem je sudjelovalo više stotina ogulinskih vjernika a predvodio ga je župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović uz župnika župe bl. Alojzija Stepinca fra Petra Grubišića i župnog vikara župe sv. Križa Herberta Berishe. Moljen je križni put sv. Majke Terezije a postaje su molili članovi Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Antun iz Žegar Podvrha i članovi ŽPV-a.
Blagoslivljajući veliki križ, novi simbol grada Ogulina i u vizualno-pejzažnom smislu, župnik Zubović je usporedio Ogulin s Jeruzalemom iznad kojeg se podiglo drvo a u ovom slučaju čelik života uz želju da ponosno sja iznad grada i da spere sve naše grijehe i bezakonje. Govoreći o podignutom križu, gradonačelnik Ogulina Jure Turković je podsjetio na odluku grada pred godinu dana da se nakon križnog puta, djela kipara Branka i Ane Marije Salopek sagradi i novi križ, što je i realizirano. Križ je visok 14 metara što simbolizira 14 postaja križnog puta, , težak je s postoljem 3 i pol tone a osvijetljen je led rasvjetom koja se napaja iz solarnih panela podno križa. Cijena projekta je ukupno 250 tisuća kuna od čega pola snosi grad a pola župa. (Po stavkama betonsko postolje košta 50 tisuća, križ 140 tisuća a rasvjeta 60 tisuća kn). Radove je izvela uz domaće podizvođače tvrtka H0-tima iz Selca Križovljanskih koja je specijalizirana za čelične konstrukcije. Na podnožju križa poistavljene su 4 ploče s grbovima Republike Hrvatske, grada Ogulina, župe sv. Križa kao i datuma blagoslova.

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

og krizeva2016

  Vijesti - Sve