Biskupijski susret župnih pastoralnih vijeća

Nedelja, 18. 3. 2018.

„Ovim susretom želimo dati posebno značenje vašoj službi jer vas vidimo kao zahtjevne i uzorite kršćane,“ poručio je nazočnim članovima biskup Križić te u svom obraćanju istaknuo značaj molitve. Nebo se otvara kada se iskreno moli, a sam Isus što je bio izložen većoj patnji jače je molio. Snaga neba dolazi snagom molitve, a ako želi biti autentična mora nam mijenjati život. Molitva je borba između prihvaćanja i odbijanja volje Božje. Molitva nije ono što je manje zahtjevno i ono što nam odgovara, već ono što od nas traži promjenu života. Bit molitve nije izbjeći križ već ostati vjeran Bogu do kraja. Volja Božja nije uvijek patnja ili križ jer Bog želi da budemo sretni više od nas samih. Biti uslišan ne znači uvijek dobiti ono što mi tražimo, jer Bog vidi što nam je potrebnije. Za molitvu vijek treba imati vremena jer to nije pitanje vremena nego srca, zaključio je biskup Križić.

U nastavku je sve nazočne pozdravio domaćin, čuvar svetišta na Udbini vlč. Josip Šimatović te povjerenik za ŽPV-a u biskupiji mons. mr. Tomislav Šporčić koji je podsjetio na povijest susreta župnih pastoralnih vijeća koji su se sve do 2015. godine održali pet godina za redom a koji su tematizirali pastoralne teme biskupije. Glavni predavač dr. Slavko Zec je govoreći o temi „Mjesto i uloga ŽPV-a u djelovanju župe“ istaknuo:„Župno pastoralno tijelo je eminentno tijelo uz pomoću kojeg se ostvaruje ono što Bog želi s nama. Ono ima pastoralnu suodgovornost i da privlači i nevjernike, što ne može sam župnik već formirani vjernici laici. To je tijelo mjesto posebnog dijaloga unutar Crkve a koje ima kontinuitet s kršćanskom tradicijom. Dr. Zec je zatim istaknuo Drugi vatikanski koncil koji je 1965. istaknuo suodgovornost i sinodalnost ŽPV-a, kao i novi zakonik kanonskog prava 1983. godine te na koncu pobudnicu sv. pape Ivana Pavla II. iz 1988. godine „Kristovi vjernici laici“. ŽPV-a karakteriziraju sinodalnost, suradnja, suodgovornost i savjetovanost. Zajednička odgovornost pred Bogom, da ju odlikuje zajednički rad pri kome svatko na svoj način doprinosi cilju spasenja duša. Dr. Zec je zatim predstavio statut ŽPV-a biskupije donesen 2. listopada 2006. godine kao vrlo temeljit dokument. U radu ŽPV-a važni su odbori., njih šest, za evangelizaciju, liturgiju, mlade, obitelj, caritas i medije. Jasno je da ne mogu zaživjeti svi odbori u svim župama jer nemaju toliko vjernika niti vijećnika, već to ovisi o veličini župe i sklonostima vijećnika. U tom tijelu djeluje se bratski bez natjecateljskog djelovanja.

Nakon dinamične rasprave u kojoj je bilo govora i o Istanbulskoj konferenciji i demografskom pražnjenju, odgovor predavača je da je izlaz u jakoj vjeri. Mons. Šporčičć je zatim iznio konkretne prijedloge u pripremi za 3. Nacionalni susret obitelji u Solinu. Biskup Križić je završio susret porukom da se pokuša dio poslušanog ostvariti u stvarnosti te time pokazati koliko smo autentični.

udbina bisk susret zpv 2udbina bisk susret zpv 3

  Vijesti - Sve