Blagovijest

Utorak, 27. 3. 2007.

Orguljaš Martin Vollinger Blagdan Blagovijesti svečano je proslavljen u gospićkoj katedrali Navještenja BDM. Svečanu misu predslavio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa u suslavlju mjesnog biskupa Mile Bogovića, riječkog metropolita Ivana Devčića, krčkog biskupa Valtera Župana, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana i vojnog ordinarija Jurja Jezerinca te brojnih svećenika i uz sudjelovanje bogoslova. Katedralnim zborom ravnao je i pratio ga na orguljama Martin Vollinger.

Biskup Bogović je na početku podsjetio na kratku povijest najmlađe hrvatske biskupije u kojoj se polako stvara povijest. Predvodnik slavlja nadbiskup Prenđa je poželio da se taj blagdan mjesne katedrale ustali, jer tradicija se stvara godinama i desetljećima. U homiliji je nadbiskup Prenđa govorio o veličini i značenju otajstva vjere vidljivom u katedralnom naslovu Blagovijesti. Govoreći o povijesnoj zadaći Crkve nadbiskup Prenđa je ukazao na potrebu unošenja Krista ljudima, ne samo preko pape, biskupa i svećenika već preko svih kršćana i vjernika laika, jer svi oni čine Crkvu. Nadbiskup je govorio i o odgoju svećeničkih kandidata, te o načelima koje promiče Crkva a koja se u današnje vrijeme osporavaju. Stoga je istaknuo važnost vjerničke nazočnosti u različitim ustanovama od škola, preko kulturnih i sportskih ustanova pa do politike, vojske, Vlade i parlamenta. Za to je potrebna Marijina vjera, poručio je mons. Prenđa.

Nakon mise održano je primanje za predstavnike civilnih vlasti Ličko-senjske županije i grada Gospića na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora mr. Darkom Milinovićem i gradonačelnikom Gospića Milanom Kolićem.

  Vijesti - Sve