Božićno primanje

Četvrtak, 20. 12. 2007.

 

Svoje čestitke za dug život, krepko zdravlje i sretnu Novu godinu gospićko-senjskom biskupu mons. dr. Mili Bogoviću uputili su u ime klera gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav šporčić podsjetivši na nosive točke pastoralnog rada u biskupiji u tijeku prošle godine, u ime Grada Gospića osobno gradonačelnik Milan Kolić podsjetivši na dobru suradnju Grada i Ordinarijata uz nadu da će se ona nastaviti i u 2008. godini, te u ime Županije ličko-senjske g. Ivica Mataija dožupan podsjetivši na zajednički projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Predsjednik Saveza športova Ličko-senjske županije g. Budimir Peranić predao je biskupu uplatnicu od 7.200,00 kuna koje su prikupljene na humanitarnoj utakmici NK Rijeka i NK Ličko-senjske županije koja se održala 9. rujna ove godine u Gospiću. Zatim su „Skauti sv. Franjo Asiški – Vukovi“ pod vodstvom župnika i dekana gospićkoga vlč. Antuna Luketića u dvoranu unijeli betlehemsko svjetlo. Biskupu ga je predao Mišel Grubišić, učenik osmoga razreda.Zahvaljujući na čestitkama i dobrim željama biskup je rekao: „Božić je obiteljski blagdan kada svi članovi žele biti zajedno. Tada se i posvađana braća pomiruju i ispijaju zajedničke zdravice. Mi nismo posvađana braća, tim više želimo se naći zajedno i jedni drugima nazdraviti i čestita prigodom proslave Božića.Rođenjem Isusovim proglašeno je novo polazište za svakog čovjeka i cijelo društvo: biti okrenut prema drugome sa željom da mu pomogneš. Takva okrenutost prema drugome očekuje se od svake naše ustanove. Betlehemsko svjetlo simbol je one svjetlosti koja je zasjala Isusovim rođenjem. U božićnom svjetlu možemo otkriti da u nama postoji snaga dobrote koju trebamo aktivirati.Izgradnjom Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mi želimo tu svjetlost ojačati u cijelom našem narodu. Aktiviramo dobrotu koja je u nama i udružimo je! Bilo je mnogo dobrote koju zaboravljamo, ima mnogo dobrote koju ne koristimo.Kako je lako navesti ljude da jedni druge optužuju, a kako je teško navesti ljude da jedni na druge gledaju Kristovim očima, očima koji se raduju dobru, koji dobrotu otkrivaju i potpomažu. Neka takvih dobrih očiju budu pune naše zbornice, pošte, policijske postaje, uredi, naš grad, naša županija, i naša biskupija. To je moja želja i čestitka!“

 

Od događaja u tijeku 2007. izdvajamo:

1. siječnja 2007. na Cetinu proslavljena je 480. obljetnica Cetinskog sabora svečanošću na cetinskoj tvrđavi i svetom misom u Cetingradu koju je predvodio biskup Bogović.

17. veljače 2007. u Zagrebu na svečanosti u Viteškoj dvorani u kuli nad Kamenitim vratima u Družbu hrvatskog zmaja je primljeno sedam novih članova, među kojima i biskup Bogović, i to kao Zmaj od Krbave.

12. travnja 2007. u Zagrebu u košarkaškoj dvorani „Dražena Petrovića“ održan je humanitarni koncert za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Biskupske konferencije i Grada Zagreba.

21. i 22. travnja 2007. u Senju je proslavljena 200. obljetnica osnutka Senjskoga sjemeništa. Prvi dan je upriličen cjelodnevni znanstveni simpozij, a drugi dan Metropolijski susret ministranata.

29. lipnja 2007. u Senju je za svećenika zaređen vlč. Mario Vazgeč.

26. – 29. rujna 2007. u Gospiću je održan znanstveni skup „Identitet Like: korijeni i razvitak“ koji su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatski institut za povijest, Gospićko-senjska biskupija, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, Državni arhiv u Gospiću, Gradski muzej u Senju, Udruga Ličana «Vila Velebita» pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ličko-senjske županije i Grada Gospića.

16. – 18. listopada 2007. u Gospiću je održano 35. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

200. obljetnice uspostave većeg broja župa u Gospićko-senjskoj biskupiji je svečano obilježavana tijekom cijele godine. Tim povodom su tiskane i vrijedne monografije župa Plaški i Krasno. Obavljena je vizitacija senjskoga dekanata.

U tijeku 2007. Biskup je pohodio Hrvate u Duesseldorfu (11. – 14. veljače 2007.) Vancouveru (4. – 15. svibnja 2007.), Chicagu, San Hoseu, San Pedru, Los Angelesu (29. – 15. listopada 2007.) Gradišću (26. – 30. studenoga 2007.), te Frankfurt (13. studenoga 2007.)


Crkva hrvatskih mučenika

8. ožujka 2007. na Udbini su se sastali članovi pododbora za arheološka istraživanja (u okviru projekta CHM). Nakon razgledanja arheoloških lokaliteta razgovor je nastavljen u Biskupskom domu u Gospiću. Potrebno je pokrenuti sveobuhvatni projekt arheoloških istraživanja na krbavskom polju.

25. svibnja 2007. Na dan proslave sedme obljetnice utemeljenja Gospićko-senjske biskupije u 18.00 sati je potpisan ugovor za izgradnju CHM. Izvođač radova je zagrebačka tvrtka Megrad građenje d.o.o.

8. lipnja 2007. Na Udbini je tvrtka „Megrad d.o.o. danas službeno započela gradnju CHM. Građevina treba biti gotova do istoga datuma 2009. godine. Datum početka građenja je 4. obljetnica otkako je papa Ivana Pavao II. blagoslovio kamen temeljac za tu crkvu u Rijeci.

10. srpnja 2007. Na Udbini je održana 6. sjednica Glavnog odbora za izgradnju CHM na Udbini. U prostorijama Doma za umirovljenike okupio se Glavni odbor sa supredsjedateljima: predsjednikom HBK nadbiskupom J. Bozanićem i predsjednikom Hrvatskog Sabora V. šeksom, predsjednikom Izvršnog odbora biskupom M. Bogovićem i Nadzornog odbora nadbiskupom I. Prenđom. Tu je bio i predsjednik Hrvatskog instituta za povijest g. S. Matković, ravnatelj hrvatske inozemne pastve vlč. A. Kutleša, ravnatelj Matice hrvatske I. Zidić, ličko-senjski župan M. Jurković, dožupan I. Mataija, prof. A. Bežen, dok su opravdano izostali riječki nadbiskup I. Devčić i predsjednik HAZU M. Moguš.

9. rujna. 2007. Proslavljen Dan hrvatskih mučenika na Udbini.

19. listopada 2007. biskupi HBK pohodili gradilište na Udbini.

 

  Vijesti - Sve