Cvjetnica u Gospiću

Nedelja, 14. 4. 2019.

Cvjetnica u Gospiću

 Biskup je nastavio:

„Današnja poruka pokazuje što zapravo, znači slava ovoga svijeta. Od radosnog klicanja HOSANA do ljutitog izvikivanja PROPNI GA! - nije u svijetu dalek put. Danas gledamo Kristovu ljudsku proslavu, da bi nakon malo vremena uslijedilo njegovo trpljenje i ljudsko ponižavanje. Tu se otkriva zluradost Napasnikova projekta. Penjati se samo na krilima svjetske slave, znači izlagati se propasti. Isus je nastavio svoj put i na koncu pokazao da je njegov put, istina i život. Ostao je nakon onih HOSANA trijezan i priseban znajući da ga nisu dobro odvagnuli i shvatili oni koji mu sada plješću i da ga Bog nije iznevjerio.

Njegov put je: navijestiti ljudima da su miljenici Božji, da ih Bog ljubi. I Isus je tu ljubav vjerno svjedočio. A nema veće ljubavi od spremnosti i život svoj položiti za svoju braću. Prema tome, On je rastao po žrtvama, odricanju, podnošenju nepravdi i svakih nevolja. To je put spašavanja svijeta – ali i sebe.

Često se misli da za slavu nije potrebno trpljenje, odnosno da u trpljenju nema ništa slavnoga. Današnja nedjelja, kao i cijeli Veliki tjedan, zorno nam pokazuju kako je to međusobno povezano. Na Veliki petak krećemo od Kristova trpljenja, da bi sve završilo u njegovoj proslavi u Bogu. Ono što nam ulijeva jezu, pred čime drhtimo, otvara nam priliku za veliki iskorak i veliku pobjedu. Isus je svjestan da se nalazi pred okrutnom smrću, a govori da je vrijeme proslave. On to naziva svojim „velikim časom“ koji je navješćivao sve od Kane Galilejske kada je rekao da još nije došao njegov čas. I nebo potvrđuje da je to na putu slave. Pred njim je veliki boj, ali zato može biti i velika pobjeda.

Takvu bitku sa zlom u svijetu nije još nitko zametnuo, a još manje dobio. Nije bilo ljudima shvatljivo da je prihvatio krivu osudu i nevin patio za one koji ga osuđuju. Da je to pravi put prema životu njegovim je prijateljima postalo jasno tek Njegovim uskrsnućem. Biti spreman podnijeti patnju i sramotu čak i za neprijatelja! Koliko se tu snage traži, koliko jačanja i rasta; koliko je to veliko odricanje samoga sebe radi drugoga, koliko je to nesebično darivanje drugome?“

Biskup je na kraju propovijedi pozvao prisutne: „Pred nama je Veliki tjedan. Razmišljajte o tome, dolazite na obrede, razgovarajte o tome u kući s djecom i starijima. To je prava priprema za radosno slavlje Uskrsnuća.“

             Cvjetnica je neiscrpni duhovni izvor koji nam otkriva najdublju stvarnost svijeta i čovjeka, dva usklika – Hosana! Raspni ga!

s. Robertina Medven

Galerija fotografija

Cvjetnica u Gospiću
Cvjetnica u Gospiću
Cvjetnica u Gospiću
Cvjetnica u Gospiću
Cvjetnica u Gospiću
Cvjetnica u Gospiću
 
  Vijesti - Sve