Dan grada Otočca

Nedelja, 20. 1. 2008.

Nakon pozdravnog govora domaćina mons.mr.Tomislava šporčića i predstavljanja uzvanika uslijedila je i pozdravna riječ biskupa mons.dr. Mile Bogovića koji je čestitao blagdan Sv.Fabijana i Sebastijana cijeloj župi i građanima Gacke doline.

U svojoj homoliji biskup je kazao: - Tjedan je za jedinstvo kršćana. Svi kršćani trebaju se moliti da nam Bog prosvijetli naše putove. Trebamo biti svi Kristovi učenici. Na današnji dan je posebno važno to istaknuti jer je ova nedjelja posebno važna. Danas slavimo jednog papu iz sredine III stoljeća, to je Fabijan. Posebnu ulogu u jedinstvu kršćana ima papa. Sebastijan je bio vojnik, predstavnik jedinstva državnoga. Zajedništvo izgrađujemo upravo danas ovdje oko oltara, to je temelj zdravi za svako zajedništvo i nema nekog boljeg programa.  Danas je svijet postao globalno selo. Nude se razni projekti sveukupnog zajedništva. Europa izrađuje svoj tim zajedništva. Crkva naviješta zajedništvo oltara, oltar je simbol Isusa Krista. Bog je po Isusu Kristu pravio jedan oblik zajedništva. Isus je osnovao crkvu kao zajednicu ljudi, takvo zajedništvo uvijek može rast u pojedinim sredinama i svijetu. Svi se skupa trebamo moliti za približavanje Isusa Krista. Treba znati oprostiti krivnju drugoga.

Misno slavlje uveličao je komorni ansambl  „Colegium pro musica sacra" iz Zagreba koji je prošle  godine obilježio  35-tu godišnjicu rada predvođen umjetničkom voditeljicom prof. s.Celijijom Pleša, pod dirigentskom palicom prof. Ive Juras, a za orguljama je bio dr.med.Domagoj Jugović - prof.orgulja , a nakon mise ansambl  je izveo kraći koncert duhovne glazbe, Božićno slavlje za sole, zbor i orgulje, a sudjelovali su Renata Mihelčić - sopran, s.Cecilija Pleša - alt, željko Jurašinović - tenor, Domagoj Jugović - orgulje.
čitavu svečanost prenosio je Hrvatski radio Otočac.

Ivan Bižanović
Odbor za medije ŽPV

  Vijesti - Sve