Duhovnost vjeroučitelja

Nedelja, 25. 10. 2015.


Duhovnost kao milost i krijepost dobiveno od Boga ne možemo prikazati matematički. Crkva daje na tom polju posebne darove u čemu je najveći doprinos redovničkih zajednica. Bez osobnog susreta s Bogom kroz molitvu nema uspjeha, a sat molitve i našeg vremena s Bogom vrjedniji je od ičega, istaknuo je p. Sebastian Šujević te ukazao na tri bitne stvari ostvarenja cilja, a to je obraćenje srca, put prosvjetljenja te sjedinjenje duše s Gospodinom.

Obraćenje nije jedan događaj već je neprekinut proces, stil života koji nekada traje cijelo življenja. Duh Sveti se zauzima za našu molitvu koja je dar od Gospodina, a to podrazumijeva zahvalnost, liturgiju i sakramente. Vi vjeroučitelji morate shvatiti da ste mnogoj djeci jedini Krist koji liječi, koji je velikodušan i koji daje utjehu, jer ga na žalost sve manje dobivaju u svojim obiteljima. U dinamici duhovnog života bitno je zauzeti jasne stavove i zdrav odnos s Bogom. U tom smislu treba ukrotiti potrebu za pretjeranim pićem, hranom, dokolicom i bludnosti. Treba zauzeti stavove predanja, mira, radosti i vjernosti. Duhovnost života zahtijeva vrijeme, dinamiku i red. Svačija duhovnost ima osobni pečat i ona je prevažna u vašem odgovornom poslu.
U kasnijoj diskusiji voditeljica stručnog vijeća Ivona Rendulić, predstojnik KU vlč. Nikola Turkalj su zaključili da u vjeroučiteljskom poslu treba zračiti duhovnost pogotovo što u školu dolaze sve više prvašići koji se čak ne znaju prekrižiti. Zatim je novosti iz Katehetskog ureda prezentirao predstojnik vlč. Nikola Turkalj. Istaknuo je temu vjeronaučne olimpijade, pastoralni plan biskupije koji je u znaku „Godine milosrđa“ te od vjeroučitelja zatražio da se nađu u temama školske i župne kateheze.
Zatim su vjeroučitelji pod vodstvom p. Sebastijana Šujevića održali duhovne vježbe na temu „Odjenuti se u milosrđe“ koje su završile u nedjelju dopodne završnim razmatranjem o tri stupnja ljubavi prema Bogu. Susret je završio druženjem s biskupom Milom Bogovićem te svetom misom.
Biskup je u razgovoru s vjeroučiteljima predstavio glavne aktivnosti biskupije da bi se na kraju najviše vremena posvetilo temama vezanima za zanimanje vjeroučitelja, odnosa vjernika i politike, budućnosti vjeronauka u školama te skorih izbora. Vjeroučitelji su glede lakše mogućnosti zapošljavanja i potrebite satnice istaknuli kao značajnu ideju o uvođenju dvopredmetnog studija za vjeroučitelje. Biskup je zaključio da smo na tom polju dosta zatajili, ne osvajaju se novi prostori, a ljude se formira samo za školu što nije dovoljno.

Glede vjeroučitelja i njihove nazočnosti u politici biskup je istaknuo da oni ne bi trebali sudjelovati u kampanji, iako stolice treba osvajati. Činjenica je da ima malo istinskih katolika koji su se probili u politici. Na pitanje o opstanku vjeronauka u školi biskup je odgovorio da to pitanje treba postaviti samim vjeroučiteljima jer o njihovom radu ovisi budućnost vjeronauka u školama. Biskup je ukazao na tendencije da se većina zalaže za uvođenje predmeta religijske kulture, a moguće je da novi politički sustav razmisli i o reviziji ugovora Vatikana i RH. Glede skorih izbora biskup je poručio da kršćani trebaju dati svoj glas manjem zlu jer je savjest pojedinca vrhunsko mjerilo. Uspoređujući politiku i Crkvu biskup je iznio paralelu da je politika umijeće mogućeg bez čvrstih normi dok Crkva ima iste „udžbenike“ više tisuća godina. Crkva se ne prilagođava za razliku od političkih stranaka, zaključio je biskup Bogović svoje obraćanje vjeroučiteljima.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović po prvi je puta predslavio misu u kapeli u pastoralnom centru Plitvice na Mukinjama u župi Marije Majke Crkve od kada su je preuzeli salezijanci. Biskup je lokalnim vjernicima pojasnio razloge dolaska salezijanaca na Plitvice. Oni su redovnici s međunarodnom reputacijom koji će Plitvicama kao mjestu prepoznatom na turističkoj karti svijeta dati potrebnu duhovnu dimenziju, kakvu joj biskupija do sada sa svojim skromnim kadrovskim mogućnostima još nije mogla dati. Nadamo se da će salezijanci pomoći da Plitvice i pastoralni centar Marije Majke Crkve postane jedan od najjačih duhovnih centara u Hrvatskoj. U propovijedi je govoreći o najvećem Božjem projektu čovjeku, a potom i njegovu istočnom grijehu nakon kojeg dolazi do nereda i pada kod čovjeka, nastavlja izabrani u novoj zemlji posrtati, što njegov izabrani židovski narod odvodi u Babilonsko ropstvo. Isključenjem Boga iz našeg života rađaju se novi bogovi i nove totalitarne ideologije s kojima dolaze i novi Nabukodonozori u vidu Hitlera, Staljina, Musolinija ili Tita. Nemojmo Bogu onemogućavati da nam pomaže jer bez njega nema radosti, zaključio je svoje obraćanje biskup Bogović.

plitvice biskup bogovic s vjerouciteoljima

  Vijesti - Sve