Sjednica kanonika senjskog kaptola

Utorak, 26. 6. 2018.

Zapisničar (tajnik) mons. Pecić pročitao je zapisnik sa zadnje sjednice. Posebna pažnja posvećena je statutu. Naime, statut je eksperimentalno izdan na pet godina. To je vrijeme isteklo te se pokazalo niz nedorečenosti u samom statutu. Naime, ova je biskupija specifična ne samo zbog tek 18 godina povijesti nego su tu još druge poteškoće koje Statut nije predvidio. Razvila se diskusija. Prevladalo je mišljenje da će knonici dostaviti prijedloge i sugestije do konca kolovoza ove godine preč. Richardu Pavliću a onda će se naći na zajedničkoj sjednici na kojoj će precizirati točke statuta.

U 4. točki predviđeno je biranje predstojnika i tajnika (zapisničara). Petorica kanonika povukli su se na biranje te je u prvom krugu mons. Čančar dobio tri a Richard Pavlić 2 glasa. Time je potvrđen dosadašnji predstojnik mons. Mile Čančar. U izboru tajnika mons. Mile Pecić dobio je 4 glasa, a Richard Pavlić 1 glas pa je potvrđen dosadašnji tajnik Mons. Mile Pecić.

U petoj točci bilo je riječi za popunjavanje kanoničkog mjesta nakon imenovanja mons. Tomislava Rogića šibenskim biskupom. U diskusiji su spomenuta neka imena ali Statut je nejasan pa treba sačekati donošenje revidiranog Statuta po kojem će se birati novi kanonik. Razlika između začasnih kanonika i redovitih je u tome što začasni kanonik može biti iz druge biskupije a imenovanje je znak priznanja za zauzetost za ovu biskupiju. Uvođenje novih kanonika u službu također će sačekati novi statut. Oni bi se uvodili svečano u službu tijekom trodnevnice uoči Gospe Karmelske u Senju.

Bilo je govora u sudjelovanju kanonika u svečanoj službi Božjoj. Kanonička služba ostaje do smrti a služba dekana se mijenja (rotira). Novi statut bi trebao i to precizirati.

Sjednica je završena bratskim ručkom za koji se pobrinuo ljubazni domaćin preč. Richard Pavlić sa svojim suradnicima.

  Vijesti - Sve