Generalski Stol: međudekanatski susret svećenika s biskupima

Ponedjeljak, 6. 6. 2016.

Župnik u Ogulinskom Zagorju dr. Željko Blagus potrudio se da svećenicima prikaže pobudnicu pape Franje “Amoris letitia”. Predavač je istakao da je ova pobudnica pobudila veliko zanimanje u svjetskim razmjerima. Ali, neki u njoj vide samo ono što žele vidjeti. To su lijevo-liberalni mediji koji u njoj odčitavaju gotovo revolucionarne pomake. Istovremeno tradicionalisti u ovom papinom dokumentu vide opasnost za dosadašnji nauk crkve o braku i obitelji. Međutim, papa je samo unio u postojeće stanje obitelji i braka izloženih velikim kušanjama evađeosku ljubav. Nitko nije osuđen i crkva stoji uz sve svoje vjernike, pogotovo one kojima je potrebna podrška, skrb, duhovna pomoć. Tako rastavljeni i oni koji žive u civilnom braku a ne mogu se vjenčati, nisu odbačeni. Oni ostaju u zajedništvu crkve iako trenutačno ne mogu sklopiti sakrament. Pastoral rastavljenih nije više samo neka teorija. U diskusiji su svećenici iznijeli konkretne slučajeve s kojima se svakodnevno susreću. Pri tome treba napustiti krutost i pristupati svakom slučaju s pozicije ljubavi. A ljubav pronalazi izlaz iz svake situacije.

Nakon diskusije svećenicima se obratio biskup mons- Zdenko Križić. On upoznava situaciju u biskupiji. Želi biti na raspolaganju svećenicima. Poziva da naše ideje budu evađeoske. Svećenik ne može biti nezaposlen. Crkva raste ne samo po broju vjernika nego i u malim pomacima u vjernosti Bogu. Upozorio je da je nezadovoljan svećenik opasan. Biskup je dogovorio datume posjeta svakom od šest dekanata.

Naš svećenik mons. Tomislav Rogić postao je šibenski biskup. Ovo ga je imenovanje zateklo – istakao je i nalazi se pred velikim izazovom.No, poznavajući našega Tomislava, njegovu jednostavnost, skromnost i radišnost, nadasve ljubav prema Crkvi, ne sumnjamo da će voditi uspješno starodrevnu šibensku biskupiju.

Neke misli iz pobudnice pape Franje Amoris laeticia: „Crkva ne može odustati od svojih dogmi, ali treba imati više blagosti i milosrđa prema takozvanim nesavršenim katolicima poput onih koji su rastavljeni pa ponovo civilno vjenčani“.

„Glavni izazovi obitelji su : mentalitet protivan rađanju djece, slabljenje vjerske prakse, zlostavljanje djece, selilaštvo, progon kršćana, starost i invalidnost, siromaštvo, kohabitacija i istospolne zajednice, nasilje nad ženama te rodna ideologija.“

„Homoseksualce ne treba odbacivati, ali Crkva nema nikakvih temelja za izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova“.

„Parovi koji ne mogu imati djecu, trebali bi usvajati napuštenu djecu, a nepovredivo pravo nerođenog djeteta je da se rodi“.

„Odgoj djece u prvom redu pripada roditeljima, za razliku od uznemirujuće rodne ideologije koja se nameće u obrazovnim sustavima pojedinih država“

g stol1

  Vijesti - Sve