Biskup Zdenko Križić podijelio sakrament potvrde u Oštarijama

Nedelja, 12. 6. 2016.

Djeca, a i stariji, znali bi upitati zašto krizmanici na sebi nose crveno, crvene toge? Zašto ne npr. bijelo? Crveno predstavlja vatru, plamene jezike, koji su sišli na apostole koji su nakon toga postali gorljivi navjestitelji, vatreni za Isusovu Radosnu vijest. Na određen način i krizmanici postaju gorljivi ili vatreni kršćani. Dosljedni svoga obećanja. Oni su nešto slično u svom pozdravnom govoru rekli biskupu pred župnom zajednicom, kao i majka predstavnik roditelja.

Pozdravni govor potvrđenika na početku misnog slavlja

Doris i Anamarija pozdravile su biskupa i predale mu dar.
Poštovani oče Biskupe! Pripala mi je čast pozdraviti Vas u ime 21 krizmanice i 14 krizmanika te Vam zahvaliti što ste danas, na Mladu nedjelju, 12. lipnja pohodili naše Svetište Gospe od Čudesa u Oštarija. Naše mjesto i čitava naša Gospićko-senjska biskupija pod zaštitom je naše Gospe od Čudesa. Radujemo se što ćete nam danas udijeliti sakrament Sv. Potvrde za kojeg smo se dugo pripremali. Dočekali smo trenutak kada ćemo primiti pečat dara Duha Svetoga, trenutak kada ćemo sami potvrditi ono što su za nas potvrdili roditelji i kumovi na krštenju. Ovdje danas stojimo pred Vama oče Biskupe, svećenikom (svećenicima), roditeljima i kumovima te pred svima obećajemo kako ćemo nastaviti slijediti Krista i svjedočiti vjeru tražeću u svojim životima putove Duha Svetoga. Želimo nastaviti rasti u vjeri i ljubavi Isusa Krista, jedinog spasitelja i otkupitelja svijeta. Dragim roditeljima, želimo zahvaliti na svemu, ponajprije na darovanom životu i odgoju sve ovo vrijeme prateći nas od krštenja pa sve do danas i ubuduće. Našim kumovima, koji su pristali danas stati uz nas i svjedočiti zajedno s nama vjeru u Isusa Krista, želimo također izraziti zahvalu. Poštovanom popu Anti i vjeroučiteljima hvala što su nas pripremali za ovaj veliki trenutak te kroz kateheze i vjeronauk poučavali u vjeri svjedočeći svojim riječima i djelima te pomažući nam u duhovnom odgoju. Poštovani oče Biskupe, želim spomenuti kako je desetak nas krizmanika s radošću sudjelovalo u srijedu, 25. svibnja Vašem biskupskom ređenju u našoj gospićkoj Katedrali. Molili smo za Vas. Molite i Vi, poštovani oče Biskupe za nas i naše obitelji, neka nas prati Kristov Branitelj - Duh Sveti i pokazuje prave putove u životu. Hvala Vam poštovani oče Biskupe na predivnoj spoznaji - Bog sam dostaje! Doris Božičević, krizmanica 8. razreda

Zahvala roditelja na kraju misnog slavlja

Poštovani oče biskupe Zdenko, lijepo je vidjeti Vas među nama! U ime roditelja i kumova krizmanika te naše Župe Oštarije, pripala mi je osobita čast obratiti Vam se s nekoliko riječi. Zahvaljujemo Vam što ste danas svojim dolaskom i dijeljenjem sakramenta potvrde opečatili i u vjeri učvrstili ovih 35 mladih ljudi. Mi smo ih dobili kao dar od Boga, a oni su danas po Vama primili pečat dara Duha Svetoga što ih čini zrelim kršćanima i još više osnažuje našu župnu zajednicu i našu mjesnu crkvu pod zaštitnom Gospe od Čudesa. Od danas su oni, i službeno, sposobni pokazati i braniti svoja vjerska uvjerenja. Radost i uzbuđenost nas roditelja je očita. Sada im predstoji priprava za slijedeće sakramente. Stoga dragi krizmanici, u ime svih nazočnih roditelja molim vas ne zaboravite da ovo slavlje nije kraj putovanja u vjeri, odnosno svršetak i rastanak od župne zajednice, tj. Crkve. Ovaj sakrament krizme nosi u sebi poziv da nastavite svoju vjeru produbljivati, otkrivati njene širine i rasti u milosti koju vam Bog nudi. Zahvaljujemo našem župniku popu Anti i vjeroučiteljima na višegodišnjem trudu kako bi ove mlade ljude pripravili za krizmu i vjerujemo u daljnju obostranu suradnju. I na kraju, dragi oče Biskupe, blagoslovljeno Vam bilo gdje god bili. Pozdravite sve s kojima budete o nama pričali. A mi ćemo, do Vašeg drugog dolaska, živjeti i moliti marljivo i dostojanstveno. Neka Vas dobri Bog prati svojim blagoslovom po zagovoru Gospe od Čudesa. Molimo Vaš blagoslov.
Dubravka Božičević, majka krizmanica

Sedam je darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji, koji rađaju dvanaest plodova Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost i čistoća.

Zajedno s krizmanicima, svi se pomolimo i otvorimo djelovanju ovih darova.

ostarije5Ostarije1ostarije3ostarije6

  Vijesti - Sve