Godina Evanđelja - put promjene života

Nedelja, 21. 9. 2014.

Školska i vjeronaučna godina

Škole na čelu s ravnateljima, njihovim učiteljima, profesorima, pedagozima žele ostvariti predviđeni plan i program, što uspješnije odgojno obrazovne rezultate učenika. Roditelji i djeca, žele također da što više steknu znanja i vještina te uspješan završetak školske godine.
Tim težnjama i nastojanjima obitelji i škole Crkva se u tome pogledu pridružuje, no valja, pritom računati da nije samo bitno znanje nego i odgoj čovjeka za vrjednote, utemeljene na Božjoj istini o čovjeku, objavljene u Bibliji i Kristovu evanđelju, tumačene u nauku Crkve. To smo posebno istaknuli i u prošloj pastoralnoj godini, Godini odgoja za slobodu u znaku križa, kada smo u središte naše pouke stavili Katekizam Katoličke Crkve i Dokumente II. vatikanskog koncila.

Važnost vjerske pouke i odgoja

Danas na Katehetsku nedjelju želimo istaknuti da je za djecu i mlade, uz ovu odgojno-obrazovnu, važna i vjerska pouka i odgoj. Kršćanski roditelji to potvrđuju i kroz upis djece i mladih na školski vjeronauk u osnovnim i srednjim školam te u župnim zajednicama na župnu katehezu. Ima pojedinačnih slučajeva, posebno u srednjoj školi, upisa katoličke djece u neki drugi izborni predmet. Koji su razlozi takvog odabira ostaje upitno. Roditelje podsjećamo na obećanje koje su dali pred zajednicom vjernika kod krštenja svojeg djeteta, da će ga odgajati u vjeri.

Godina Evanđelja

Imajući u vidu poslanje koje je Krist povjerio apostolima, Crkvi - naviještanje Evanđelja, Gospićko-senjska biskupija proglasila je ovu pastoralnu godinu Godinom evanđelja. Na taj način želimo svim vjernicima naše Biskupije staviti u središte Evanđelje, Radosnu vijest i njegovu poruku zapisanu po svetim evanđelistima. Ta poruka sažeta je u Kristovim riječima na početku njegova djelovanja: „Obratite se i vjerujte evanđelju" (Mk 1,15). Put prema Kristu i njegovu Evanđelju je put obraćenja, promjene života. To znači, svući starog čovjeka Adama i obući novog čovjeka Krista. Ima li u nama te spremnosti?
Godina Evanđelja poziva nas na ispit savjesti, koliko kao kršćani vjerujemo i živimo po Kristovu Evanđelju? Koliko ga drugima svjedočimo i naviještamo? Otac nebeski, u svojoj strpljivosti i milosrđu prema nama upućuje nam na rijeci Jordanu poziv: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga" (Mt 17,5).
Godina Evanđelja neka bude milostno vrijeme kako bi se u našim župnim zajednicama potaknulo vjernike na još veću zauzetost oko slušanja i čitanja Božje riječi, Evanđelja. Primjer osluha i posluha Božjoj riječi je Bl. Dj. Marija, po čijoj vjeri nam je Bog podario Spasitelja svijeta, Krista Gospodina.

Služitelji Riječi u Godini Evanđelja

Pozivamo župnike, svećenike, vjeroučitelje i vjeroučiteljice, redovnike i redovnice naše Biskupije, da se s još većim žarom i duhom uključe u pronalaženje putova i načina kako Evanđelje naviještati današnjoj generaciji roditelja, djece i mladih, članovima župne zajednice.
Na tom tragu je i poziv pape Franje, u prigodnoj Apostolskoj pobudnici „Evangelii Gaudium" (Radost Evanđelja): „Kako bih želio naći riječi kojima bih probudio zanos za novo poglavlje evangelizacije pune žara, radosti, velikodušnosti, smjelosti, bezgranične ljubavi i privlačnosti! Međutim, znam da nijedna motivacija neće biti dovoljna ako u srcu ne bude gorio plamen Duha Svetoga. Duhom ispunjena evangelizacija jest evangelizacija s Duhom Svetim, budući da je On duša Crkve koja je pozvana naviještati Evanđelje. Molim ga da dođe obnoviti, protresti, dati poticaj Crkvi da odvažno iziđe iz sebe kako bi svim narodima naviještala radosnu vijest." (Evangelii Gaudium, čl. 261).
U duhu riječi pape Franje pozivamo svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i vjeroučiteljice, članove Župnog pastoralnog vijeća, da unutar svojih župnih zajednica, u otvorenosti Duhu Svetom, pronađu puteve i načine kako sve članove župne zajednice prožeti Evanđeljem, da bi ga mogli drugima naviještati i svjedočiti. U toj zadaći valja imati na umu kako i sami trebamo biti zahvaćeni istinom i radošću Evanđelje da bismo druge zahvatili i oduševili njime.

Poruka roditeljima

Dragi roditelji, da biste mogli odgajati u vjeri, i sami trebate biti poučeni. Ta pouka ostvaruje se najbolje u župnoj zajednici, na nedjeljnim i blagdanskim sv. misama. Tako poučeni i nahranjeni, možete donositi Kristov život i njegovo Evanđelje u živote svoje obitelji, djece i mladih. Teško je i bolno vidjeti vjeroučenike na sv. misama bez roditelja. Jesu li se roditelji ikada zapitali: Kako se naša djeca osjećaju u crkvi oko stola Gospodnjega, ako nismo uz njih? S vrlo malo htjenja i volje roditelji mogu pridonijeti uspješnom duhovnom rastu svoje djece, ali isto tako mogu onemogućiti i zaustaviti taj rast. Vaša uloga u vjerskom odgoju je nezamjenjiva i zato Vas potičemo da je savjesno i odgovorno ispunite, kako ste obećali kod krštenja vašeg djeteta.

Poziv i poticaj vjeroučenicima

Dragi vjeroučenici u osnovnim i srednjim školama, budite istinski učenici Krista Gospodina, otvoreni za prihvaćanje Njegove riječi i nauka njegove Crkve. U tom pogledu idite radosno na vjersku pouku u školi i u župi, uključujući se u školske i župne aktivnosti koje vam se pružaju.
Trudite se redovito pohađati nedjeljne i blagdanske sv. mise te biti otvoreni slušanju Božje riječi. Tu nas čeka Učitelj, Krist Gospodin koji vas svojim Riječima u Evanđelju odgaja, poučava i spašava za život vječni.

Završna misao i poziv

Neka ova nova školska, vjeronaučna i pastoralna godina bude poticaj da svoje talente, koje nam je Bog podario, stavimo u službu Krista, njegova Evanđelja i Crkve. Pokušajmo svatko od nas na svome mjestu i u svojoj ulozi učiniti ono što se od nas traži i očekuje. Neka nam u tome bude na pomoć Duh Sveti, nositelj i duša svake evangelizacije, i zagovor Majke Božje od Krasna, zaštitnice naše Biskupije.

Zazivajući na sve vas obilje Božjeg blagoslova i želeći vam uspjeh u vašem nastojanju da iskoristite prigodu koju pruža nova školska, vjeronaučna i pastoralna godina, srdačno vas pozdravljam!

Vaš biskup

† Mile Bogović

  Vijesti - Sve