GOSPIĆ: 29. sabor mladih katolika

Nedelja, 22. 2. 2009.

"što znači stati pred Gospodina i moliti" -zapitao se don. Marinko Mlakić. Koji je pravi stav u molitvi, kako se i za što moliti? Odgovor na to je magična riječ koja je sinonim za vjeru, ljubav i nasljedovanje Isusa Krista, za komunikaciju s Bogom. Ta je riječ simbol Abrahamove vjere i oznaka Noe, a to je i riječ kojom sv. Pavao tumači Isusa Krista i koja je temeljna vrijednost vjere sv. Obitelji i jedna od 3 redovnička zavjeta. To je poslušnost. Ona nas tjera da se zapitamo što želimo od svoje vjere, jesmo li spremni biti poslušni Bogu koji upravlja mojim koracima. U današnje vrijeme mladima je potrebno prenijeti prave vrijednosti što je sve teže jer vlada robovanje stilovima i modernim gibanjima. Odgovor je samo jedan, a to je da se ugradimo u kamen žive Crkve.

U nastavku je svetu misu u katedrali Navještenja BDM predslavio župni vikar Gospića don Anđelko Kaćunko u koncelebraciji više svećenika nazočnih na saboru. U homiliji je istaknuo Božju zapovijed izrečenu kod Preobraženja gospodinova „Ovo je sin moj ljubljeni, slušajte Ga“. Koliko mi danas nasljedujemo tu središnju zapovijed naše vjere, ljubljenje Boga i svoga bližnjega, kada nam đavo iz pustinje stalno nudi paket s tri opcije, tijela, slave i bogatstva.? I jaki u vjeri se zamisle nad takvim bogatstvima te ne mogu izbjeći kušnji zla. Ipak, uz pomoć Božje milosti školski nam je zadatak da riječju i djelima svjedočimo mi, Kristovi učenici da nema preobrazbe bez Boga."

Nakon odmora za ručak sabor je nastavljen popodnevnim zajedanjem. Izneseni su podaci o rezultatima adventskih aktivnosti kojima je prikupljan novac za školovanje mladih u misijama kao i pomoć nekim obiteljima u biskupiji. Novi 14. broja lista mladih biskupije Osvit predstavio je njegov urednik mr. Tomislav Rogić.

Zatim su održani izbori za novo predsjedništvo i predsjednika Sabora mladih. Nakon predlaganja i dva kruga tajnih izbora u predsjedništvo su ušli ispred Gospićkog dekanata studentica 1. godine ekonomije u Otočcu Blaženka Perš, a Otočkog dekanata bogoslov 3. godine Josip šimatović, Slunjskog dekanata učenica 3. razreda ekonomske škole Lidija Lapić, Ogulinski dekanat predstavljat će Dijana Beganović, učenica 3. razreda Ekonomske škole i iz Senjskog dekanata student 5. godine teologije u Rijeci Juraj Tomljanović koji je izabran i za predsjednika sabora. Zatim su dogovoreni detalji oko duhovnog vikenda na Krapnju biskupijskom susretu mladih u Livnu, ljetovanju u Modravama. Susret je završen društvenim igrama i zaključnom molitvom.

  Vijesti - Sve