GOSPIĆ: Križni put u spomen vlč. D. Kukalja

Subota, 3. 4. 2010.

On je rođen 17. svibnja 1899. u Crikvenici; služio je kao kapelan u Mrkoplju, a kao župnik u Ogulinu, Slunju, Blagaju ter je 1940. imenovan župnikom i dekanom u Gospiću; bio je istaknuti katolički liturgijski pisac, a partizani su ga strijeljali pri "oslobođenju" Gospića 5. travnja 1945. Budući da je ovo Svećenička godina preko križa je bila prebačena štola da se i na taj način iskaže poštovanje prema ubijenom svećeniku, ali i svim drugim svećenicima koji su stradali na području današnje Gospićko-senjske biskupije u ratu i poraću.
Nakon prinošenja upaljenih svijeća i uvodne molitve, povorka od pedesetak vjernika svih uzrasta i staleža krenula je moleći i pjevajući pokorničke pjesme. U nošenju križa i svijeća ter čitanjima tekstova pojedinih postaja izmjenjivali su se sudionici križnoga puta. Križ je najprije ponio gospićki župnik pop Ante Luketić, a nakon njega je križonoša bio vikar don Anđelko Kaćunko. Od početka do kraja povorku je radi sigurnosti pratila policija.
Ovaj jedinstveni križni put, koji bi mogao postati tradicionalan, završio je molitvom u dupkom ispunjenoj katedrali, nakon čega je slijedila upečatljiva liturgija Muke Gospodnje, uz pobožno sudjelovanje svih vjernika a poglavito krizmanika.

 

  Vijesti - Sve