Hodočašće otočkog dekanata i izložba slika S. Golca

Nedelja, 17. 2. 2008.

 

Osim toga večeras je u oficijelnom dijelu biskupskog doma otvorena izložba slika g. Stipe Golca, gospićkog umjetnika, koji je u svom dugom stvaralačkom vijeku ostvario više od 200 izložbi od Dubrovnika do Vukovara. Još je aktualna njegova izložba koju je nedavno postavio u Zagrebu, a predstoji mu ista i u Požegi. U Ordinarijatu je g. Golac izložio 14 svojih slika. Od toga je 8 uspjelih prikaza križa i raspeća u raznim tehnikama, a 6 su impresije na temu „uskrsna pisanica“. Izložba je ujedno bila i prilika da g. Golac preda biskupu Bogoviću sliku raspetog Krista pod nazivom „Cvijeće plače za Isusom“, ulje na platnu (2x1,8 m), koja će privremeno krasiti biskupsku kapelu Presvetog Trojstva, a nakon što bude gotova crkva na Udbini bit će pohranjena tamo. Inače, biskupija posjeduje više vrijednih ulja na platnu spomenutog autora i također njegova, ne manje uspješnog sina, koja su nastali za vrijeme umjetničke kolonije na Krbavi 2002. godine.  

Najavljeno korizmeno hodočašće dekanata Gospićko-senjske biskupije u gospićku prvostolnicu nastavljeno je hodočašćem otočkog dekanata na drugu korizmenu nedjelju (pačistu) 17. veljače 2008. Pokorničko bogoslužje u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je u 14 sati mons. mr. Tomislav šporčić, generalni vikar Biskupije i otočki župnik. Potom je oko 300 sudionika ovoga hodočašća zajednički obilazilo prošle godine postavljene postaje križnom puta na otočkom groblju Fortica na čijem vrhu se nalazi kapelica BD Marije od sedam žalosti, čija je sanacija u tijeku. Svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed. Hodočasnici su u 16.45 stigli u gospićku katedralu. Svetu misu u 17.00 sati predvodio je biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović u zajedništvu sa svećenicima otočkog dekanata. Korizmene misne pjesme pjevao je župni zbor iz Otočca. Na samom početku mise vlč. Jure Tutek župnik brinjski i dekan otočki nazočne je upoznao sa osobitostima ovoga dekanata. Budući da je u tijeku Godina suradnika u pastoralu župe predstavio je aktivnosti molitvenih zajednica i katoličkih udruga na području Gacke i Brinja.
U svojoj propovijedi biskup je nakon pozdravnih riječi istakao niz crtica iz povijesti župa otočkog dekanata, a potom svoje razmišljanje usmjerio na ulogu vjernika-suradnika u župnoj zajednici. Posebno se zahvalio onima koji su se aktivnije uključili u život i rad župe, te onima koji na župu gledaju kao na svoju proširenu obitelj. Župnu zajednicu je opisao kao prostor gdje se bolje čuje jeka Božjega glasa. Upravo je korizma vrijeme kada se svaki vjernik može zapitati je li na mjestu gdje se dobro čuje glas Božji, ili se nalazi negdje sa strane na vjetrometini zlih glasova.
Nakon što je misa završila hodočasnici su sa zanimanjem razgledali izložbu i video prezentaciju o crkvama slunjskog dekanata, te slike Stipe Golca.

  Vijesti - Sve