Kalendar hrvatskih mučenika u znaku Stepinca na Hrvatskom križnom putu

Srijeda, 13. 9. 2017.

Dvanaestlisni kalendar hrvatskih mučenika izdaje se od 2006. godine a teme su bile: 2006. Mučenici s hrvatskih prostora, 2007. Mučenički sjaj na licu Hrvatske, 2008. Vrednovanje mučeništva u hrvatskoj povijesti odnosno 10. obljetnica proglašenja blaženim kardinala Stepinca, 2009. Hrvatski križevi-simboli, 2010. Poruke hrvatskih mučenika, 2011. Hrvatski mučenici u Drugom svjetskom ratu i ranom poraću, 2012. Pape i Hrvati kroz povijest, 2013. Duhovno zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, 2014. O govoru Crkve hrvatskih mučenika , 2016. o reljefu Slava hrvatskih mučenika te 2017. o povijesti gradnje Crkve hrvatskih mučenika.
Na naslovnici kalendara gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović obrazlaže ideju kalendara za 2018. godinu: „Ove godine odlučili smo prikazati zamišljeni Hrvatski križni put na kojem od prve do zadnje postaje hrvatski vjernik stoji pred patnjom koju je podnio naš narod. Na tom putu bilo je krvavog znoja poput onoga Kristovoga, rana poput onih nastalih na Kristu bičevanom te čavlima i kopljem probodenom. Mnoga naša braća nakon križeva koje su podnijela nisu položena u grob nego bačena u jame, rovove, rudnike. Ne želimo poticati zlu krv protiv mučitelja, nego poštovanje prema stradalima i njihovim patnjama, kao što ni apostoli nisu tražili kažnjavanje Kristovih mučitelja, ali su cijenili Kristove rane i njegovu žrtvu. Kršćanstvo se na svojim glavnim skupovima, na sv. misama, okuplja oko nevine žrtve svoga Utemeljitelja. Crkva je uvijek slavila svoje mučenike i čvrsta veza mučenika povezivala je sve zajednice u jedno. Takvo zajedništvo želimo da se uspostavi povezivanjem naših križeva i rana u po Crkvi hrvatskih mučenika; ona treba biti ujedno i završetak križnoga puta. Najbolji vodič na tom putu je mučenik Alojzije Stepinac čije smo moći stavili u žrtvenik oltar u Crkvi hrvatskih mučenika. Zato ćemo uz svaku postaju donijeti i neku misao tog mučenika ili koju rečenicu poznatih ljudi o njemu. On je i u naše vrijeme na neki način stavljen na optuženičku klupu, ali se optužnica i ovaj put pokazala bez temelja. On je optuživan uvijek kada se sudi Hrvatskoj i Crkvi u Hrvata.“
Tijekom 12 mjeseci kalendar prati najveća stratišta na kojima je došlo do stradavanja nevinih i civila od kojih mnogo mučenika a svaki mjesec donosi i pojedini citat iz života kardinala Stepinca. Za siječanj kalendar predstavlja žrtve Boričevca i Drvara, u veljači Jasenovca, u ožujku Pothuma iznad Rijeke, u travnju Širokobrijeških mučenika-hercegovačkim franjevaca, u svibnju žrtava Bleiburga, u lipnju žrtava križnog puta. Srpanj je posvećen žrtvama njemačkog terora u selima podno Kkašnice iz 1944. Godine, kolovoza je posvećen Jazovki, rujan Maclju u Sloveniji, listopad Lepoglavi u kojoj je bio zaotečn nadbiskup Stepinac, studenom Vukovaru i prosinac budućem Svehrvatskom grobu na Krbavskom polju. Kalendar se može nabaviti u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini , Trg sv. Nikole 1 na telefon/fax +385(0)53/778-610.

  Vijesti - Sve