Komisija za hrvatski martirologij o neprimjerenom načinu iskapanja na grobištima žrtava komunističkog režima

Utorak, 28. 1. 2014.

Iako su na grobištu bila dva križa s imenima pobijenih, iako se na tom mjestu na godišnjicu stradanja održavala spomen slavlja, nitko od mještana nije o iskapanju obaviješten, pa čak ni najbližoj rodbini nije bio dopušten pristup. A neki su s prozora svojih kuća mogli vidjeti bagere koji raskapaju grobište i kamione koji odvoze iskopani materijal. Dosta razloga za uznemirenost i zaprepaštenost!
Narod ima pravo na istinu o stradanjima, jer se u vrijeme ubijanja i dugo poslije nije smjjelo o tom zločinu govoriti i samo skrivećki se moglo doći do grobišta. I sada je iskapanje obavljeno bez pristupa javnosti, kao da i dalje netko želi da se ne otkrije istina o stradanju. Nije čudno onda da se narod listom pobunio protiv takva načina i svoje neslaganje potvrdio prosvjedom sa 986 potpisa.
Takav način pristupa tim više začuđuje što su neki od članova „radne ekipe“ korektno obavili više iskapanja grobišta stradalih u Domovinskom ratu. Nije, dakle, riječ o neupućenosti. Bojimo se da je riječ o stvaranju jedne loše prakse koja bi vrijedila za žrtve komunističkog terora, da se i dalje drži pod embargom istina o komunističkom teroru i njegovim zločinima, da se i dalje nastavi s uništavanjem memorije o jednoj vrsti žrtava. To nas tim više zabrinjava jer je isti način iskapanja primijenjen i u Vrgorcu, opet s isključenjem javnosti.
Istaknuta je potreba da se poslovi iskapanja žrtava komunističkih zločina povjere nepolitčkim ustanovama, a nipošto onima koji su bili aktivno uključeni u represivni komunistički sustav.
Zaključeno je da će se Komisija u tom smislu pismeno obratiti spomenutom Povjerenstvu, te da će o tome obavijestiti i druge ustanove, nacionalne i međunarodne.
Zatim je Predsjednik obavijestio da je s nekim članovima Komisije bio u 9 biskupijskih središta u kojima je predstavljen zbornik Mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine. Tom prilikom predstavljen je i projekt popisa svih stradalih katolika u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno na području biskupije u kojoj je bilo predstavljanje. U ostalim biskupijama predstavljanje će biti u veljači (Riječka metropolija) i ožujku (Zagrebačka metropolija) ove godine. Za pomoć prikupljanja podataka od živućih svjedoka ili rodbine predviđen je i obrazac koji će se dostaviti župnicima. Mogućnost prijave svojih poginulih omogućena je i pozivom na telefonski broj 01/563 5036 tajnici Komisije. Kod prikupljanja podataka naglašena je važnost bilježenja okolnosti smrti kako bi se utvrdile sve žrtve uz koje je vezano vjerničko svjedočenje.
Jure Krišto izložio je mogućnosti suradnje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem na projektu: Totalitarni sustavi u 20. stoljeću i njihove žrtve – tragovi mučeništva komunističkog sustava u Hrvatskoj i BiH. Projekt će biti predstavljen objema biskupskim konferencijama na zajedničkom zasjedanju u veljači ove godine.
U nastavku je bilo riječi o nekim organizacijskim pitanjima povodom predstojećeg Simpozija Mučeništvo i mučenički trag(ovi) u hrvatskoj povijesti koji će se održati 13. ožujka 2014. u Zagrebu a koje Komisija organizira u suradnji s visokim teološkim učilištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Govoreći o medijskom praćenju tema hrvatskog martirologija, naglašena je potreba bolje prezentacije i komunikacije s medijima, posebice vjerskima. Komisija uređuje portal http://hrvatski-mucenici.net/ koji nastoji pratiti sva događanja s područja svoga djelovanja.
Pojedini su članovi Komisije izložili zapažanja iz svojih područja praćenja: arhivi, literatura, obilježavanje grobišta, organiziranje hodočašća i dr.

  Vijesti - Sve