Prva Svetica u svetištu Gospe od Čudesa

Subota, 1. 2. 2014.

Bit će ova proslava zapamćena po velikom zimskom nevremnu, kiši koja je se ledila na zemlji. Uzrokovalo je to mnoge prometne teškoće, pa tako i najavljivanom posjetu s bogoslovije iz Rijeke predvođene Vlč. Sanjinom s bogoslovima koji su trebali doći na samo slavlje i donijeti moći bl. Ivana Pavla II. Njihov dolazak je otkazan zbog zatvorenih cesta, a predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Dino Rupčić, kapelan u župi Ogulin.
Vlč. Dino je trebao biti u koncelebraciji, ali eto promijenilo se u zadnji tren da bude predvoditelj ovoga misnog slavlja u zajedništvu sa župnikom pop Antunom Luketićem.
Slavlje je započelo ophodom sa svijećama unutar crkve u kojem su sudjelovalil koncelbranti i veliki broj ministranata.  Vlč. Dino uveo je vjernike u proslavu ove Svetice samim prikazom značenja, biblijskog događaja i razvoja imena ovoga blagdana, te biblijskih osoba i poruke. Židovski zakon određuje da se muško dijete prikaže u hramu 40-ti dan od rođenja što su Marija i Josip učinili. Na ulazu u hram dočekale su ih dvije iznimne osobe prorok Šimun i prorčica Ana, oboje u poznoj dobi da su željeli umrijeti, ali Duh im je rekao da će prije svoga konca vidjeti Pomazanika Gospodnjega. Susret s Isusom ih oduševio, nazočnima su prenijeli svoje oduševljenje hvalospjevima. Hvalospjev sv. Šimuna i danas oduševljava mnoge te zajedno s njime hvale Gospodina za milost vjere: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.« Vlč. Dino je spomenuo da imamo u našoj sredini, točnije u Zadru, pohranjene posmrtne ostatke Sv. Šimuna.

S ovim blagdanom počeo je duhovni hod s Gospom od Čudesa u 2014. godini Gospodnjoj slavljenjem Svetica i kroz njih otajstava naše vjere. Samo da se podsjetimo da su Svetice oni blagdani i svetkovine koje papa Pio II. u svojoj buli upućenoj ovom svetištu imenuje i proglašava milosnim dojeljivanjem oprosta:
"sa svoje strane podjeljujemo oprost od sedam godina i sedam četrdesetnica na mlade nedjelje svakog mjeseca te na blagdane Prikazanja, Navještenja, Rođenja, Uzneenja i Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije za sada i za sve vjekove - svima koji posjete tu crkvu, iskreno se pokaju i ispovjede te pruže darežljivu ruku za obnovu i uzdržavanje iste crkve... 30. ožujka 1459. prve godine našeg pontifikata". 
Misa je završila izlaganjem i klanjanjem pred Presvetim.
Skladno pjevanje svih nazočnih predvodio je župni zbor pod ravnanjem prof. Domagoja Šlata i za orguljama Franje Puškarića. Zbor mladih, ovogodišnjih krizmanika, također je pjesmom dao svoj doprinos ovoj svečanosti.

Klanjanje pred presvetim organizirali su molitvene grupe i obitelji sve do 16 sati, do popodnevne mise kada je kršteno jedno dijete. Ovaj dan je obilježen ujedno i kao Dan života, te dan posvećenog života kojega posebno slave redovnici i redovnice. (Josip Anušić)

  Vijesti - Sve