Korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije

Četvrtak, 14. 3. 2019.

Korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije

Drugi dio susreta kojim je u Biskupskom ordinarijatu moderirao generalni vikar mons. Marinko Miličević, započeo je predavanjem vlč. Stojića o temi „Svojstva svećeničkoga identiteta”. U vrlo sugestivnom i jasnom izlaganju, prožetu biblijskim navodima i primjerima iz vlastitoga života, predavač je opisao pet temeljnih svojstava svećeničkog poziva – otac, posrednik, učitelj, ratnik, sudac i zaručnik (odnosno „prijatelj Zaručnikov”) – a njima je pridodao „svojstvo” celibata.

Nakon don Damirova izlaganja, student prava Petar Buljan – suradnik vlč. Stojića – iznio je svoje iskustvo susreta sa svećenicima, u kojem je istaknuo kako „ne postoji dobna granica svećenikova utjecaja na ljude, jer on to čini stalno”. Posvijestio je važnost prisutnosti svećenika kao oca, poglavito u ispovjedaonici, ali i na svakom mjestu gdje se nalazi, a potom ulogu svećenika kao učitelja, poglavito na području moralnog odgoja odnosno spolnosti koja danas u svijetu ima golemo medijsko značenje. Na kraju je, kao korizmenu poruku svećenicima, naveo Isusove riječi Crkvi u Efezu, iz Otkrivenja: „Obrati se i čini prva djela!”, objasnivši kako svima želi da pastoralno djeluju onom prvom ljubavlju i mladomisničkim zanosom kojim su krenuli za Kristom.

Slijedila je rasprava o temi, a nakon kraće stanke biskup Križić svećenike je kratko potaknuo da u predstojećim korizmenim ispovijedanjima, koja se u dekanatima složno organiziraju, pokažu što veće razumijevanje i strpljenje također za one vjernike koji se ne pridržavaju reda ni rasporeda, te ih je izvijestio o planovima za organiziranje biskupijskog hodočašća o 20. obljetnici uspostave Gospićko-senjske biskupije.

Potom je vlč. Josip Šimatović, povjerenik za mlade, iznio plan za održavanje biskupijskoga susreta krizmanika na Udbini 6. travnja te je svećenicima prikazao pozivno-poticajni video film za taj susret. Slijedila je kraća rasprava o još nekim aktualnostima u biskupiji, gdje je posebno istaknuto pitanje kriterija kojim Ministarstvo kulture RH dodjeljuje sredstva za obnovu crkava i crkvenih objekata, poglavito za područje koje „pokriva” Gospićko-senjska biskupija. Susret je završio zajedničkim ručkom u blagovalištu Ordinarijata

  Vijesti - Sve