Korizmeno hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika

Utorak, 1. 3. 2016.

Svetu misu u 17 sati predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. Na početku mise kratki uvod, informacije i statistiku za prošlu godinu dao je najprije mons. Rogić za Udbinski dekanat, a potom preč. Milin za senjski dekanat.
U homiliji biskup Bogović podsjetio je na početke hodočašćenja u korizmi na Udbinu, pred pet godina, 2012., istaknuvši da smo ovaj petogodišnji ciklus korizmenih hodočašća rasli u vjeri i pobožnosti prema hrvatskim mučenicima i osnaživali zajedništvo naše biskupije. potom se osvrnuo na Godinu milosrđa i vrata milosrđa kroz koja su i danas hodočasnici prošli ulazeću u svetište moleći Božje milosrđe, oprost grijeha, ali i snagu opraštanja koja nam tako treba u svakidašnjem životu. Evanđelje ove nedjelje potiče nas da ne zaboravimo djela Božjih u svome životu i ne budemo neplodna smokva. neka milosrđe Božje urodi obilnim plodovima u duši svakog vjernika, svake obitelji, župe, cijelog našeg naroda i cijele Crkve po svem svijetu.
Na koncu mise, domaćin ravnatelj svetišta mons. Rogić nazočnima je kratko protumačio oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika i pozvao ih na predstavljanje oba dekanata u kripti, a potom na druženje u Pastoralnom centru.
Prezentaciju Senjskog dekanata i desetak panoa sa slikama priredila je prof. Blaženka Ljubović, a udbinski dekanat predstavio je dekan Rogić. U nizovima slika i povijesnih podataka predstavljene su sve župe: 12 župa senjskog i 12 župa udbinskog dekanata. Okupljeni su s pažnjom pratili povijest i sadašnjost naših župa, građevina, crkva koje su u više navrata bile razarane, neke i po dva puta u posljednjih sto godina.
Radost susreta posebno je došla do izražaja u druženju uz čašicu čaja, kave, soka... Bilo je dojmova koje treba podijeliti i sjećanja i pozdrava, šala i anegdota s prijašnjih susretanja po drugim mjestima u biskupiji. S nadom da je to bio istinski bratski susret u Godini milosrđa i uz zagovor svih hrvatskih mučenika, hodočasnici su se oko 20 sati uputili svojim domovima.

udb senjudb senj1udb senj2udb senj4udb senj5

  Vijesti - Sve