Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić

Srijeda, 16. 9. 2020.

Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić

U ponedjeljak 14. rujna u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa,  nebeski zaštitnik župe kao i Dan grada Ogulina. Veliku svetkovinu je predslavio župnik Senja, profesor na teologiji u Rijeci i kanonik Senjskog kaptola dr. sc. Richard Pavlić u suslavlju  16 svećenika. Među kojima domaćeg župnika Nikolu Pršu, ogulinskog dekana i župnika Josipdola dr. sc. Željka Blagusa, otočkog župnika i dekana mons. mr. Tomislava Šporčića, župnika sv. Jurja i senjskog dekana preč Silvija Milina, profesora na Teologiji u Rijeci i župnika Kostrene mr. sc. Ivana Stošića i ostalih svećenika biskupije. Glazbom je misu animirao veliki župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju  Marina Mičunovića.

            Propovjednik dr. Pavlić je u svom obraćanju ukazao na teološke postavke otajstva križa a na temelju čitanja iz Starog i Novog Zavjeta. “Činjenicu da je Novi zavjet u Starom skriven, a u Novom Stari otkriven najbolje dočarava izbor današnjih čitanja gdje u prvom čitanju imamo događaj s Mojsijem i zmijom u pustinji a u Evanđelju+ imamo rečenicu: „Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, gdje se očito nameće poveznica između SZ i NZ, između Mojsije i Isusa. Tu postoji poveznica, ali postoji i razlika. I jedan i drugi imaju ulogu spasitelja, no razlika je ta da je Mojsije podigao zmiju, a Isus je sam podignut na križ što je temeljno značenje današnjeg blagdana Uzvišenja sv. Križa.

            Pitanje koje se postavlja nama, možemo li se okoristiti teologijom križa? Kao prvo križ je simbol strpljivosti. Narod u pustinji je zadesila nevolja zbog njihove nestrpljivosti. Mnogo puta brundamo i psujemo na druge i na Boga zbog nestrpljivosti pri čemu je naš križ  lijek u toj nestrpljivosti. Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji i izliječio sve koji su stradali zbog svoje nestrpljivosti, tako i mi u svojoj nestrpljivosti možemo uprti pogled u križ

primjer strpljivosti. Uzor u tome su nam brojni sveci mučenici kao npr. bl. Alojzije Stepinac ili bl. Miroslav Bulešić. Ipak na današnji dan trebamo uprti pogled u najljepšu mučenicu, našu nebesku majku Mariju. Ona koja je stajala pod križem a njen život je od samoga početka bio obilježen križem i patnjom i nije slučajno da je baš sutra slavimo kao Gospu Žalosnu.

            Propovjednik je zatim naveo najvažnije događaje njena života koji su obilježeni patnjom i trpljenjem:  Isusovo čudesno začeće stavilo je i Josipa i Mariju u neugodan položaj, čak opasan jer je Marija bila u opasnosti da je Josip otpusti. Josip je to i namjeravao, ali potajno da je ne izvrgne sramoti jer poslije je vjerojatno nitko ne bi htio za ženu. Međutim događa se čudesna Božja intervencija Josipu u snu i on zbog svoje vjere ne otpušta Mariju nego je ostavlja sebi za ženu. Isusovo rođenje uzrokuje bjeg u Egipat pa povratak natrag, ali ne u Betlehem, nego u Nazaret. Ništa im dakle nije bilo po volji, ni vrijeme Isusova začeća

ni mjesto njegova rođenja, ali ipak su sve prihvatili u vjeri kao Božju volju, Božju providnost

Isusovo odrastanje. Kada je Isus imao 12 godina na hodočašću u Jeruzalem, Josip i Marija su bili potpuno zbunjeni, nisu razumjeli što se događa s njihovim sinom. Isus na križu - Marija pod križem je otajstvo koje danas i sutra posebno razmatramo.

Marijin život je bio pun boli i patnje i to je ono što povezuje današnji i sutrašnji blagdan. Zato razmatramo otajstvo Marijine patnje, zato se njoj molimo kad nam je najteže

i zajedno s njome otkrivamo smisao otajstva križa, zaključio je svoju homiliju dr. Pavlić.

            Zbog epidemioloških razloga posjećenost proslavi blagdana Križeve opve je godine bila razumljivo manja, a njoj su nazočili gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima. Na koncu mise domaćin, vlč. Nikola Prša je zahvalio svim dionicima ovog slavlja, a nakon mise vjernici i svećenici su se zadržali na dužem druženju uz okrjepu za koju su se pobrinuli župa i samo vjernici.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
Križevu u Ogulinu predvodio preč. dr .Richard Pavlić
 
  Vijesti - Sve