Metropolijski susret vjeroučitelja Riječke metropolije

Srijeda, 25. 6. 2014.

Križni Put je predvodio predstojnik KU Gospićko-senjske biskupije vlč. Nikola Turkalj a molio se križni put u spomen žrtvama hrvatskog križnog puta Ante Mateljana. Od prve postaje uz ostatke nekadašnje crkve na Krbavskom polju koju je podignuo pop Marko Mesić pa sve do Crkve hrvatskih mučenika vjeroučitelji su simbolički prošli put od mjesta velike tragedije pa do mjesta pobjede i poštivanja svih žrtava.

Misno slavlje u CHM predslavio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u suslavlju predstojnika KU Krčke biskupije don Antona Peranića, Porečko-pulske biskupije Sergeja Jelenića, Gospićko-senjske Nikole Turkalja te ostalih svećenika metropolije.

Biskup je u svom obraćanju vjeroučiteljima pojasnio koji su to bili Isusovi kriteriji odnosno što se to sve kroz proslave ovih dana sažimlje kao bit Isusova učenja. Savršeni odnosi leže u Presvetom Trojstvu koji međusobno daju i primaju, a upravo su takvi odnosi ključni i za ljude. U Presvetom Trojstvu je i naša konačna adresa kamo putujemo. Jer Isus je naš put a ne kraj. Biskup je na kraju pojasnio zašto je Isus uzeo Petra za svog prvaka. Zato što je ljubio Isusa uz sve svoje grijehe koje je javno isticao te je nakon toga dobio Božju navigaciju, odnosno Duha svetoga nakon čega su on i ostali učenici znali služiti znanjem. Konačno, biskup je izrazio potrebu štovanja mučenika kojima je posvećeno i ovo nacionalno svetište u kome je susret završio himnom domovini koja slavi danas svoj dan.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić upoznao je zatim vjeroučitelje s nastankom ideje o gradnji crkve kao realizacijom poruke pape Ivana Pavla II. o potrebi isticanje značajnih mučenika u redovima pojedinih naroda na prijelazu ka 3. tisućljeću, što je ostvario biskup Bogović. Slijedilo je razgledavanje kripte i muzeja.

Vjeroučitelji su zatim otišli na Plitvice u pastoralni centar Majke Marije Crkve gdje ih je ugostio domaćin, župnik Plitvica vlč. Josip Štefančić. Nakon okrjepe slijedilo je razgledavanje nacionalnog parka, odnosno donjih Plitvičkih jezera.

  Vijesti - Sve