Mlada misa Karla Špoljarića

Utorak, 16. 7. 2024.

Mlada misa Karla Špoljarića

Velečasni Karlo Špoljarić proslavio je svoju mladu misu 7. srpnja u župi Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću kao prvi mladomisnik u povijesti te župe.

Donosimo propovjed vlč. Josipa Tomljanovića u cijelosti: Mladomisniče Karlo, braćo i sestre u Kristu!

Kao i svaki dan, kao i svake nedjelje, okupili smo se slaviti svetu misu, izvor i vrhunac cjelokupnog života Crkve.Ovo današnje slavlje ima posebnost da ga po prvi put i na svečan način predvodi sin ove zajednice.  Radujemo se zajedno s tobom mlađi brate jer si odgovorio na tajanstveni Božji glas koji te je pozvao u red prezbitera. Danas svoju radost dijeliš s nama slaveći svoju Mladu misu u župi u kojoj si odgojen, odrastao i u kojoj si zavolio našeg učitelja Isusa!  Evanđelje našeg Gospodina više od dvije tisuće godina odjekuje Zemljom i ono nas poziva da ga propovijedamo po svem svijetu i da ljude privedemo k Njemu – jedinom Gospodaru. To je braćo i sestre temeljno poslanje svakoga od nas. To je zadaća svećenika. To je poziv i tebi brate da dijeliš Božju ljubav, milosrđe i spasenje s drugima i da svjedočiš o Kristovom životu, smrti i uskrsnuću. Dragi prijatelju od Boga si postavljen da pratiš čovjeka na putu njegova života - od početka do kraja. Uz povjereno stado gdje te providnost Božja pošalje stajati ćeš u svakom važnom trenutku njihova života. Na krsnom zdencu uvoditi u zajednicu vjernih, u euharistiji hraniti životvornom hranom, u sv. ispovijedi krijepiti, u sakramentu ženidbe blagoslivljati, na kraju smrtnog života razrješavati i tješiti i na koncu ispraćati u vječnost. Izabran si od Boga za svećenika da ljudima donosiš svetinje, sakramente i Radosnu vijest, tj. samoga Boga.

Za svećenički život važno je osluškivanje Božje riječi. I danas nam Bog progovara po svojoj Riječi koja govori o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju Božjih glasnika među ljudima. Prorok Ezekijel ne djeluje po vlastitoj volji nego je vođen Duhom Božjim poslan narodu – svome narodu koji se nalazi u Babilonskom sužanjstvu - koji se pobunio protiv Boga i koji je opisan kao bezobrazan i tvrdoglav koji odbija poslušati proročka upozorenja i pozive na pokajanje. Biti svećenik u današnje vrijeme je izazovna misija jer je danas svijet više nego ikada bezobrazan i tvrdoglav za Božju riječ. Toliko je pobune protiv Boga, protiv prirode, protiv božanskih institucija (crkve), moralne, društvene i kulturne baštine. Bog svima nama pa i tebi govori kao što je rekao Ezekielu: "Sine čovječji, šaljem te... buntovnicima koji su se okrenuli protiv mene." Budi glas koji vapi protiv nepravde, ugnjetavanja, nemorala i bezbožnosti.Dragi brate i kad bude zgodno i kad bude nezgodno uvijek se oslanjaj na Božju snagu u ispunjenju svoje zadaće. S druge strane evanđelist Marko opisuje Isusov posjet Nazaretu- gradu u kojem je odrastao i gdje nailazi na odbijanje svojih sumještana koji su ga poznavali kao običnog sina stolara. Iako je učinio nekoliko čudesa nisu mu pružili poštovanje ili vjerovali u božansku moć. Budi svjestan prijatelju da ćeš doživjeti nešto slično, ali ne daj se obeshrabriti nego uvijek širi Božju riječ u poniznosti pred Bogom. U zajednici u kojoj budeš služio biti će i onih koji će te kritizirati, prigovarati, mrmljati. I takvima donesi Krista. Budi svećenik pun strpljenja, ljubavi i razumijevanja.

 

I mi se možemo upitati...što je naš brat Karlo učinio da je zaslužio ovoliku milost Božju??? Nije učinio ništa... ništa više od odgovora DA na Božji poziv, DA koje je spreman održati, uz pomoć onoga tko ga je pozvao, kroz cijeli život. Svećeništvo nije zasluga, nego poziv. “Nisi ti izabrao mene, nego sam ja izabrao tebe.” Govori Gospodin. Svećeništvo je dar, nezaslužena milost, jer se ne temelji na vlastitim zaslugama ili sposobnostima, nego na čistoj ljubavi Boga našega Gospodina, koji izabire slabe da pokori jake. Budi službenik Božjeg oprosta, njegove milosti i njegova milosrđa; učitelj svetoga naroda Božjega; s ljubavlju oca služi svim malenima, siromasima, bespomoćnima, napuštenima i zanemarenima, služi im poput dobrog pastira, koji daje život za svoje ovce.
Gospodin te je odabrao da možeš utažiti glad svih ljudi, ponavljajući svaki dan riječi koje su jednako tajanstvene koliko i plodonosne: “ Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo... Uzmite i pijte, ovo je moja krv..."
Svećeniče Kristov, mladomisniče odgovorio si Božjoj ljubavi. Budi odan toj ljubavi koja se do kraja otkrila na križu. Budi cijelog života zagledan na križ jer je to jedini znak po kojem će se svatko tko vjeruje spasiti. Čuvao te i pratio Svemogući Bog na tvom putu svećeništva.

Na Euharistijskom slavlju koncelebirala je nekolicina svećenika Gospićko-senjske biskupije. Među njima bio je i kancelar Gospićko-senjske biskupije  preč. Mišel Grgurić i mjesni župnik preč. Mile Šajfar.

Prije slavlja, mladomisniku je majka Marija zajedno sa obitelji udijelila blagoslov.

Galerija fotografija

Mlada misa Karla Špoljarića
Mlada misa Karla Špoljarića
Mlada misa Karla Špoljarića
Mlada misa Karla Špoljarića
 
  Vijesti - Sve