Mladi biskupije 33. puta zajedno

Petak, 8. 10. 2010.

Za oko stotinjak mladih iz svih pet dekanata biskupije dr. Pavlić je održao duhovno razmatranje o rastu u vjeri analizirajući svetopisamske zabilješke od Abrahama iz Starog zavjeta koji je prvi uzvjerovao pa do sv. Pavla apostola čije snažno iskustvo vjere je prenio evanđelista Luka u Novom Zavjetu. Dr. Pavlić je zaključio da vjera dolazi od slušanja a prenosi se propovijedanjem kao što je radio Pavao u svojim zajednicama. Nakon dvije tisuće godina plamen vjere gori i među nama. Jesmo li i mi kao Pavao doživjeli svoj susret s Isusom, zapitao se dr. Pavlić te u kojoj je fazi naša vjera, ustajala ili snažna. Mr. Tomislav Rogić je mlade zapitao jesu li ostvarili svoj susret s Isusom , da li teku u rijeci vjere. Teologija je samo rast u znanju ali ne i vjeri. Don Anđelko Kaćunko je istaknuo da je malo pravih kršćana iako se 90 posto Hrvata tako deklarira.

U nastavku je služena sveta misu koju je predvodio mr. Tomislav Rogić u suslavlju senjskog župnika dr. Ricarda Pavlića, župnika Brinja i otočkog dekana Jure Tuteka te župnog vikara Senja Marija Vazgeča.  Dr. Pavlić je poručio da je u vjeri najvažnija spoznaja da me Bog ljubi, nakon čega i mi ljubimo ostale. Ne treba voditi brige o svakodnevnim materijalnim i egzistencijalnim stvarima ako nam je glavni poziv propovijedanje. Samo neovisnošću o pojedincima i strankama bićemo pravi Isusovi učenici u propovijedanju vjere. Pjevanjem je misu uzveličao zbor mladih Senja Ruah pod vodstvom Jelene, Josipa i Franciske Tomljanović.  

Radnim dio sabora održan je u popodnevnim satima u dvorani bivšeg senjskog sjemeništa na Cilnici  a  započeo je pozdravnom riječju  predsjednika sabora Juraja Tomljanovića, nakon čega je bivša predsjednica Iva Dasović ponijela izvješće o novom, 16. broju  lista mladih Osvita koji treba biti tiskan krajem listopada a koji će biti predstavljen na narednom saboru. 

Slijedila su zatim izvješća o radu u proteklom periodu predstavnika svih pet dekanata, Dijane Beganović za Ogulinski, Jurja Tomljanovića za Slunjski, Josipa Tomljanovića za Senjski, Blaženke Peršić za Gospićki i Jelene Odorčić za Otočki kao i mons. Rogića. U njima se očituje bogata aktivnost mladih protekle godine s posebnim teižštem na susret u Modravama. Zatim je odlučeno da ovogodišnja tradicionalna adventska akcija mladih biskupije bude usmjerene u korist bolesnog  dječaka Tomislava Luketića.

Slijedio je izbor predstavnika biskupije za susret u talijanskom Lorettu, Jurja Tomljanovića iz Senjskog dekanata. Isto tako se prijavilo osmero mladih za Svjetski dan mladih koji će se održati u kolovozu 2011. godine u Madridu, kao i 10 sabornika za novogodišnji Taize susret mladih koji se ove godine održana u Rotterdamu.

Naredne godine ponovo će mladi iz Gospićko-senjske biskupije nazočiti u školi za župne animatore sa čime su upoznati novi sabornici. Njima je ukazan značaj izobrazbe animatora kao važnih pastoralnih suradnika u župi u izobrazbi krizmanika, pogotovo u godini župne kateheze u Gospićko-senjskoj biskupiji. Odlučeno je da se naredni 34. sabor mladih održi 11.prosinca u Ogulinu. Sabor je zaključen završnom molitvom u senjskoj katedrali Uznesenja Marijina koju su predvodili mladi iz Ogulina.

  Vijesti - Sve