Mostovi 2019.

Srijeda, 19. 12. 2018.


Godišnjak počinje uvodnom riječju urednika mons. Pecića koji mudrim mislima ističe značaj pisane riječi za buduće generacije kojima ćemo, iako živući u informatičkoj eri, dajemo pisani trag na naše vrijeme. Mostovi zatim donose katolički kalendar kao i astronomske i vremenske podatke za 2019. godinu, zapovjedane blagdane i državne praznike u RH. Mostovi donose najnovije podatke o stanju katolika u svijetu s tendencijama pada i rasta broja vjernika po kontinentima, kao i shematizam Crkve u Hrvata s prikazom crkvenih pokrajina, kao i crkvenih pokrajina Katoličke crkve u susjednim zemljama. Mostovi zatim predstavljaju biografiju gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te župe Slunjskog dekanata.
U rubrici „Dogodilo se 2018. godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire tijekom 2018. godine. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ Mostovi izvješće o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Svećeničkom danu u Istri. U rubrici «Naša razmišljanja» mons. Pecić donosi niz dubokih teoloških razmišljanja u kojima na vrlo jednostavan ali i sugestivan način progovara o temeljima naše vjere i života. Tako on progovara o Božjoj riječi, pobunjenim vjernicima, korizmi, uskrsnuću, zavisti, Božjem kraljevstvu, darežljivosti, čistom srcu i krizmi.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Rakovicu, Drežnik Grad, Vaganac, Zavalje i Vojnu kapelaniju bl. Ivan Merz.
U rubrici «Iz povijesti» novinar i publicist Dragan Vicković piše o nepoznatim Hrvatima Željave i Novog Sela. Mostovi se zaključuju kutkom humora pod nazivom „Nasmijmo se “.

  Vijesti - Sve