Nadbiskup Devčić predvodio slavlje Male Gospe na Krasnu

Srijeda, 8. 9. 2021.

Nadbiskup Devčić predvodio slavlje Male Gospe na Krasnu

Blagdan Rođenja BDM, Mala Gospa, proslavljen je 8. rujna u marijanskom svetištu na Krasnu svečanim misnim slavljem koje je predvodio domaći sin riječki nadbiskup Ivan Devčić s desetoricom svećenika.

Oko 400 okupljenih hodočasnika pozdravio je župnik i upravitelj svetišta vlč. Stipe Zeba.

Dragi vjernici, okupili ste se ovdje s raznih krajeva da biste proslavili našu nebesku Majku Mariju i zahvalili joj za sve milosti koje nam daje po svom zagovoru. U nedjelju 15. kolovoza slavili smo na ovom mjestu Veliku Gospu, a danas, tri tjedna kasnije, slavimo je kao Malu Gospu. Prije tri tjedna promatrali smo je u njezinoj nebeskoj slavi u kojoj je uzašla čudesnim uznesenjem na nebo, koje je kruna njezina života na zemlji. Otac ju je prepoznao da bude majka njegova sina Isusa Krista poslao joj je anđela Gabrijela da joj to priopći. Sjetimo se riječi kojima je to navijestio anđeo – Zdravo milosti puna, Gospodin s tobom, evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti veliki i zvat će se sin Svevišnjega. Marija je upitala – kako će to biti kada ja muža ne poznam, na što je on odgovorio Duh Sveti sići će na te i zato će to čedo biti sveto, Sin Božji. Na to Marija reče – evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj riječi. Tako je zapisao u svom evanđelju sv. Luka. U tom njezinu izboru za majku jedinorođenoga svoga sina i u njezinu „Evo me“ kojim se Bogu potpuno stavlja na raspolaganje njezina je istinska veličina, kazao je nadbiskup Devčić.

Dok smo, dakle, prije tri tjedana slavili njezino proslavljenje u nebu, danas slavimo početak njezina zemaljskog života, njezino rođenje. Dok smo se prije tri tjedna divili njezinoj veličini i proslavi u nebu,  kada slavimo njezin rođendan promatramo je tek kao dijete nejako i slabo, ovisno o majčinoj i očevoj pomoći kao svako ljudsko novorođenče. Na svetkovinu Uznesenja slavili smo Gospu proslavljenu, Gospu Veliku, slavnu jer je izvršila sve što je od nje Bog tražio i očekivao, a danas je slavimo kao malo tek rođeno dijete – Malu Gospu, koja će izrasti u veliku službenicu Gospodnju i najvjerniju suradnicu bogočovjeka Isusa Krista kojega je rodila kao čovjeka, i uz njega će biti od rođenja u Betlehemu do raspeća na Golgoti, i slavnoga uskrsnuća od mrtvih, bit će uz Njega i uz njegove učenike sve one koji su ga prihvatili, koji su mu povjerovali i koji su ga željeli slijediti. Bila je ona koja je uz one koji su bili u nedoumici što će i kako će, uvijek govorila – sve što vam rekne činite, ona je tada govorila ona govori danas i nama. Marija je bila poslušna službenica Gospodnja, te nas poziva da slušamo Boga. Jer to je onda istinska naša sreća i istinski put do pravoga života.

Marija je srce Crkve, ona je okuplja kao što majka okuplja obitelj, ona je ona koja djecu ljubi, koja razumije, koja je nježna, zato s velikim pouzdanjem dolazimo u njezina svetišta, zato joj se molimo; i ja vas potičem –  prenesite tu vjeru to pouzdanje, tu ljubav, na svoje unučadi i djecu. Učinite sve što je moguće da naš narod bude i u budućnosti marijanski narod, narod koji polaže svoje nade u Mariju, te poznaje svoju zaštitnicu, svoju pomoćnicu, poručio je nadbiskup Devčić vjernicima.

Marija nikada nikome nije okrenula leđa već je pomogla i zato su se mnogi u teškim opasnostima za narod i opstanak naroda mogli spasiti. Nemojmo čekati da nam samo svećenici odgajaju mlade u vjeri! Vi to prvi trebate učiniti za vašu djecu, unuke… Nemojmo očekivati da svećenici pobude u vašoj djeci ljubav prema Mariji, neka oni to vide od vas, na vama i vašim obiteljima. Neka im vaš primjer bude poticaj da bismo tako i dalje ostali marijanski narod pod njezinom zaštitom, da je i dalje prepoznajemo kao našu najvjerniju odvjetnicu i zaštitnicu, kako su je od starine preci slavili i njoj se molili i za pomoć obraćali. Mariju štujemo kao majku Crkve i kao kraljicu apostola ali i kao zaštitnicu i pomoćnicu svih u bilo kojoj potrebi i nevolji.

O tome kakva je njezina briga za grešnike, čujmo riječi senjskog pjesnika S.S. Kranjčevića koji je napisao: „Krušim se i otišao bih k Majci Božjoj na Krasno da se skrušim, e da ne bi bilo kasno.“ Taj pjesnik, koji je imao i neke druge poglede na život, ipak je osjećao kako je ovdje važno doći k Mariji da bi se postigao mir srca i da bi se osjetila blizina Božja, blizinu Boga koji je s nama. Potaknuti tim velikim riječima velikog pjesnika molimo Gospu Krasnarsku da nam izmoli milost i skrušenost, kako bismo se s ovog hodočašća, s ove naše prekrasne planine, vratili rasterećeni od svojih grijeha, svojih slabosti a to znači pomireni s Bogom i jedni drugima, zaključio je dr. Devčić.

Pjevanje na misi predvodio je združeni zbor a za orguljama bio je Ivan Prpiš – Špika iz Senja.

 

Preuzeto: IKA

  Vijesti - Sve