NIN: Biskup na proslavi Gospe od Zečeva

Ponedjeljak, 10. 5. 2010.

Naime, prijepodnevna misa i procesija rezervirane su za hodočasnike iz župa Ravnih kotara, dok na večernjoj misi (koju ove godine predvodi ndb. Puljić) obično budu domaći ljudi. Svi nazočni taj dan domovima nose „Gospino cviće“ za koje vjeruju da ima čudotvornu moć. To je proljetno cvijeće na koje se stavlja kip Majke Božje na jednom od počivališta za vrijeme procesije.
Biskup je u propovijedi podsjetio da je upravo crkvica Sv. Križa poslužila kao uzor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Uz to iz Nina je i Višeslavova krstionica koja će stajati u središtu crkve. Prisjetio se „Godine velikog zavjeta“ 1976. kada je blagopokojni kardinal Kuharić 1976. predmolio zavjetnu molitvu Hrvata. Svoju propovijed biskup Bogović je završio riječima: „Gospe od Zečeva koja si u velikom povijesnim kušnjama bila uz svoj narod, s njim trpjela i osmišljavala njegove patnje, neka i današnji naraštaj nauči kako je supatiti s ugroženima, ponijeti križ svoga brata, biti spreman i žrtvovati se za njega, kako je to spasonosan put za vlastito spasenje i to spasonosniji što uključuje veću žrtvu.“
U 13. st. nedaleko od Nina, na otočiću Zečevu, redovnici su sagradili samostan i crkvu na čast Majke Božje. Početkom 16. stoljeća Turci su pobili redovnike, sve spalili i odnijeli kip Majke Božje. Kasnije je sagrađena nova crkvica i utemeljen blagdan Gospe od Zečeva ponedjeljak prije Uzašašća. Na ovaj blagdan dolaze vjernici iz Zadra pješice, a neki hodočaste i bosi. Gospi od Zečeva hodočasti se još 5. svibnja i 5. kolovoza i to brodicama i pješice u njezinu crkvu na otok Zečevo. Tom prigodom kip se prevozi brodicama.

 

  Vijesti - Sve