Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić

Četvrtak, 16. 5. 2019.

Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić

U četvrtak, 16. svibnja 2019. u Gospiću je obilježena mučenička smrt s. Žarke Julijane Ivasić koja je na isti datum 1946. g. strijeljana na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene, gdje je i pokopana. Nakon molitve na groblju prisutni su u procesiji moleći sv. krunicu pošli u gospićku katedralu gdje je svečano misno slavlje u 18 sati predvodio gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović. Koncelebrirali su domaći župnik preč. Mario Vazgeč, kancelar biskupije i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, postulator  u postupku proglašenja dr. Zvonimir Kurečić, ekonom biskupije preč. Nikola Turkalj, vlč. Antun Luketić, don Anđelko Kaćunko, vlč. Jure Ladišić, preč. Josip Šimatović, te redovnici okupljeni na Vijećanju redovničkih odgojitelja koje se održava od 16. do 18. svibnja 2019. u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku, asistirali su bogoslovi Bruno Lovaković i Domagoj Tujmer. Na slavlje su pristigle sestre milosrdnice iz  Zagreba, Rijeke, Splita i drugih mjesta sa svojim provincijalnim poglavaricama i neke članice Udruga sv. Vinka Paulskog. Uz domaće župljane, slavlje su uzveličale i redovnice odgojiteljice pristigle na spomenuto Vijećanje u Lički Osik na temu: Posvećena osoba pred izazovom duhovne pratnje /duhovnoga vodstva. Ovaj seminar organiziralo je  Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u Zagrebu.

Biskup je u propovijedi govorio o mučeništvu te nastavio: “Nedavno je u Katoličkom tjedniku objavljen članak kako su stradali koptski kršćani. Ovaj događaj izgleda kao iz vremena prvih kršćana, kada se posebno širila pobožnost vezana uz krštenje i mučeništvo. Mučeništvo je najjasnije svjedočanstvo krsnih obećanja. Kada je jedan nekršćanin gledao mučenje kršćana i način kako podnose patnju, priključio im se i izjavio da je njihov Bog i njegov Bog. I on je tada završio kao mučenik. Širom zajednice raznosi se glas o istinskim velikanima, njihove slike stavljaju u se u kuće. Njihov spomen živi u zajednici.

Crkva u Hrvata postala je osjetljivija za mučeničke vrjednote. U zadnje vrijeme govori se posebno o odnosima prema žrtvama u II. svjetskom ratu. Pri tom se najviše govori o žrtvama križnog puta i o mučeništvu bl. Alojzija Stepinca. Svijet nameće neke svoje veličine, a za kršćane je najveća vrijednost žrtvovati se za braću. Zbunjuje nas da iz crkvenih krugova dolaze poruke koje ispred mučeništva stavljaju neke značajnije formacije, kao antifašizam, diplomaciju, europske vrijednosti, gospodarski napredak, ili nešto slično. Nije to ništa loše, ali se to ne smije pretpostaviti pravim kršćanskim vrjednotama, a na vrhu je ona koju je Krist posvjedočio: mučeništvo.

Sagradili smo CHM na Udbini da nas stalno podsjeća na mučenička svjedočanstva u našem narodu. To je odgojna vrjednota koju treba prenositi i svjedočiti svuda. Posebno je pozvana tu vrjednotu svjedočiti Crkva i redovničke zajednice.

Kad se Isus javio kao Pobjednik,  pokazao je   svoje rane, kao svoja odličja, koje je podnio za spasenje ljudi.  Apostolima je dao vlast  da  to navješćuju cijelom svijetu.

U redovničkim zajednicama bilo je vrijeme kada su se više otvarale svijetu, a onda kada su se više okretale izvorima. Vrijeme je da se okrenemo svojim izvorima da nas svijet ne povuče za sobom, da se ne razvodni ono čime ćemo svijetu biti sol i svjetlost. Ako su prvi kršćani gajili posebnu važnost prema krštenju i mučeništvu, svakako je redovništvo prvo pozvano da te vrijednosti razvija u sebi i daruje svijetu. To je put spasenja.

Mučenici se najviše približe Kristu mučeniku te i oni, poput Krista tijelo svoje predaju i krv svoju prolijevaju za spasenje sviju. Papa Ivan Pavao II. pozvao je sve narode da takve popišu, proučavaju  i slijede. U prvoj Crkvi naviještanje mučeništva Kristova i kršćaninova bio je bitni dio svake kateheze. To treba biti i u našim zajednicama, napose  redovničkim.

Spomenuli smo primjer koptskih mučenika naših dana.

Sestre milosrdnice okrenule su se svojim mučenicima, najprije sestri Žarki, a onda i drugima koje su slično završile kao ona. Autorica životopisa s. Žarke ističe kako se savjesno obavljajući svoju službu može i danas postati mučenik.„

Biskup je zatim najprije pozvao  Gospićane: „Sudovi poput ovoga s. Žarke bili su ovdje brojni, nedaleko mjesta njezina mučeništva. Prepoznatljiva je logika zloće u svima njima. O njima je bila nametnuta šutnja, a i danas se istina o njima teško probija. Crkva treba o njima biti što glasnija. Poštivanje prema nevino stradalima obvezuje nas da budemo svjedoci istine. Molimo se s. Žarki, mučenici iz Gospića, da nas preporuči Gospodinu za snagu svjedočenja istine.“  

Na kraju se svoju riječ uputio i redovnicama: „ Drage susestre s. Žarke, budite ponosne na patnju koju je pretrpjela s. Žarka i druge vaše sestre jer je i po toj patnji istina o vašem djelu milosrđa došla još više do izražaja. Svjedočila je vašu karizmu u zgodno i nezgodno vrijeme. Zaslužuje da je ne samo poštujete nego da se molite sa svima nama da je njezina žrtva dovede do časti oltara. Amen.„

Na kraju sv. mise postulator mons. dr. Zvonimir Kurečić, predstavio je ukratko, uz s. Žarku Ivasić još 6 sestara za koje je prošle godine otvoren biskupijski postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih: s. Kornelije Armine Horvat, s. Lipharde Josipe Horvat, s. Geralde Ane Jakob, s. Konstantine Roze Mesar, s. Trofime Mande Miloslavić,i  s. Blande Katarine Stipetić.

Pjevanje je predvodio sestarski zbor uz glazbenu pratnju i pod vodstvom s. Elizabete Perišić.

Galerija fotografija

Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić
Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić
Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić
 
  Vijesti - Sve