OGULIN: Okrugli stol povodom 550. oblj. utemeljenja Modruške biskupije

Nedelja, 30. 5. 2010.



Prvo izlaganje na temu „Povijesni razvoj grada Modruša“ imao je dr. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je istaknuo da je Modruš kroz svoju povijest srednjeg vijeka bio ne samo geografsko već i povijesno središte Gorske Hrvatske. „Krsni list“ Modruša datira iz 1163. godine kada počinje zlatno doba Modruša koje je vrhunac doživjelo 1460 godine kada na njega dolaze biskupi s Krbave. I kada od pape Pia II dobiva status grada. Početkom 16. stoljeća Modruš gubi značaj a njegovu ulogu preuzima Ogulin. Iako je naziv Modruš bio kasnije sadržan u više crkvenih i političko-teritorijalnih ustrojbenih jedinica, danas ga više nema. No, zahvaljujući svojevrsnoj duhovnoj renesansi koja se može zahvaliti Katedri čakavskog sabora Modruše, danas je moguće raditi na kvaliteti života ne toliko brojnih Modrušana.

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović je govorio o“Modrušu od župne crkve do Modruške katedrale“. Biskup je u cijelosti pročitao bulu pape Pia II. objavljenu u Sienni 4. lipnja 1460. godine kojom se sjedište biskupije prenosi iz Krbave u Modruš. Biskup je ukazao na političke prilike i  uspostavu biskupija na kontinentu povezano s jačanjem državnih institucija.  Ztaim je pojasnio sukob između plemića Frankopana, vlasnika Modruša i Karlovića na Krbavi te briljantnu osobnost modruških biskupa Franje i Nikole Modruškog pa do Šimuna Kožičića Benje. Dr. Milan Kruhek je govorio o „Povijesnim spomenicima feudalnog i biskupskom grada Modruša“ kroz prezentaciju, a na kraju je Vanja Miljković s Geodetskog fakulteta predočila „Ulogu geodezije u očuvanju kulturne baštine“ kroz prizmu geodetskih snimaka Modruša.

Na kraju je biskup Bogović predstavio svoju novu knjigu „Modruška ili Krbavska biskupija“, učiteljica Tanja Dragić je sa svojih 4 učenika područne škole Modruš predstavila slikovnicu“ Priča o Modruškoj gradini“, dok je predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić predstavio 7. broj godišnjaka,Modruš. Svi sudionici skupa mogli su pogledati i izložbu „Biskupijska središta kroz povijest na području današnje Gospićko-senjske biskupije“ koju je postavila ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.

Klik i pogledajte sve fotografije MODRUŠ okrugli stol i krizma 29i30-5-2010
  Vijesti - Sve