Ogulinski biciklisti od Krašića do Vatikana u humanitarnoj biciklijadi u čast bl. Alojzija Stepinca

Srijeda, 26. 6. 2019.

Ogulinski biciklisti od Krašića do Vatikana u humanitarnoj biciklijadi u čast bl. Alojzija Stepinca

Dva ogulinska biciklista u već dubokoj srednjoj dobi Željko Magdić (1957. umirovljeni policajac) i  Ivan Puškarić (1955. profesor u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin) odlučili su narednog srpnja izvesti pravi pothvat, za 12 dana odvesti tisuću kilometara od Ogulina, Krašića i Zagreba do Vatikana i natrag preko Jadrana od Ancone do Zadra te Ogulina.  Biciklijada je humanitarnog karaktera a u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za potrebe bolesne djevojčice Emme iz Ogulina, odnosno ugradnje vertikalnog dizala u njenu kuću preko udruge "Oda prijateljstvu". Biciklijaduovi ogulinski humanitarci i zanesenjaci sami financiraju, dok sredstva prikupljena preko žiro računa idu za potrebe Emme i njenog dizala.

            Biciklijada ima i drugu dimenziju, njome se želi ukazati na potrebu što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, zbog čega se i kreće iz rodnog mjesta hrvatskog blaženika Krašića kao i mjesta njegova groba u zagrebačkoj katedrali, a cilj je u središtu Katoličke crkve gdje se treba donijeti odluka o kanonizaciji našeg blaženika za kojega je kauza već završena a čeka se samo potpis. Naši biciklisti imaju dogovorenu i audijenciju kod sv. oca pape Franje 24. srpnja. Upravo je to bio i razlog da sa svojom akcijom izvijeste svog mjesnog biskupa Zdenka Križića, kao i riječkog metropolitu i nadbiskupa Ivana Devčića. Usput su se pred ordinarijatom u Gospiću susreli i s ostalim biskupima tijekom održavanja metropolijskog susreta svećenika u Gospiću, a biciklisti su došli iz Ogulina do Gospića biciklima u sklopu priprema za svoj nastupajući humanitarni pothvat.

            Biskup Križić je odlučio podržati smioni plan Ogulinaca a svojim pismom. atestom daje podršku za pomoć ogulinskim hodočasnicima kod smještaja u katoličkim župama u Italiji gdje imaju 10 noćenja, dok su ona za Hrvatsku već riješena. Isto tako Jadrolinija  je odlučila sponzorirati prijevoz od Ancone do Zadra. Osim toga ogulinski biciklisti su od sponzora nabavili dva bicikla koja će na startu svoje biciklijade 9. srpnja u Ogulinu na Trgu hrvatskih rodoljuba uručiti dvoje djece iz obje ogulinske osnovne škole slabijeg socijalnog statusa.

            Posebno veseli činjenica da je pokroviteljstvo na humanitarnoj biciklijadi sa zadovoljstvom prihvatila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula da se ovom akcijom pridonosi ostvarenju društvene solidarnosti i jednakih mogućnosti za sve.

Treba reći da su ova dvojica humanitaraca 2017. godine vozili biciklijadu od Ogulina do Skadra u Albaniji i natrag, također za potrebe male Emme kada su prikupljeni novac od uplaćenih sredstava na žiro račun uplatili njenim roditeljima.

 

Zvonko Ranogajec

  Vijesti - Sve