Okupljanje biciklista koji će nositi “Uljanicu i svjetlo vjere” u katedralu Milano

Nedelja, 25. 8. 2013.

Svjetski susret obitelji - Milano

Naime, u talijanskom gradu Milano, na sedmom Svjetskom susretu obitelji koji se održavao od 30. svibnja do 3. lipnja 2012.god.  pod geslom „Obitelj: rad i slavlje", sudjelovale su obitelji iz ogulinskog kraja. Za petodnevnog boravka pod svoj krov primili su ih upravo u ove dvije župe, a do kontakta su doveli hrvatski iseljenici na privremenom radu. Po riječima župnika oštarskog, popa Ante Luketića, voditelja na taj svjetski susret obitelji u Milano, dogovoren je stalni kontakt i uzvrat posjeta.

Milanski edikt 313.g- Rakovica 2013.

Ove godine diljem kršćanskog svijeta svečano se slavi 1700 godina od Milanskog edikta kojim je car Konstantin u Rimskom carstvu zaustavio krvavi progon kršćana i dao im slobodu da ravnopravno uz druge ispovijedaju svoju vjeru i žive po njoj bez straha za svoj život.

Pošto su Gorgonzola i San Carlo vezani uz Milano, dogovoren je konačan oblik susreta: mladi iz ove dvije župe doći će u posjet Oštarijama nakon čega će njihovi biciklisti uz bicikliste ogulinskog područja ispratiti uljanicu, repliku iz Konstantinova vremena, s upaljenim plamenom, "svjetlom vjere" koju Hrvati primiše i održavaju od stoljeća sedmog.

Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku

Uljanica je replika one pronađene u Sisku i bila je glavni simbol prošlogodišnjeg susreta mladih katolika Hrvatske, čuvara vjerskog identiteta i budućnosti naše domovine. Takva jedna uljanica oko koje su se uz molitvu i pjesmu okupljali mladi Oštarija i Gospićko-senjske biskupije prinesena je na oltar na misi bdijenja za svetkovinu Velike Gospe u Oštarijama za svjedočanstvo i kao simbol vjere s ciljem da se na njoj zapali plamen 19.kolovoza u Rakovici na nacionalnoj proslavi 1700 god. slobode kršćanstvu. Predsjednik HBK, mons. Želimir Puljić, zapalio je plamen na uljanici i predao ju biciklistima na časno nošenje do odredišta, u Milano.

Zajedništvo vjere i ljubavi

Nakon nekoliko dana u Oštarijama, u srijedu će mladi biciklisti iz Italije zajedno s kolegama biciklistima iz Hrvatske ponijeti uljanicu, "svjetlo vjere" do katedrale u Milanu. Pratnja će biti pojačana načelnikom Josipdola g.Zlatkom Mihaljevićem, predstavnicima općine Rakovica, popom Antom Luketićem i dr. U nedjelju 1. rujna očekuje se svečani dolazak u milansku katedralu, te bratsko druženje vlasti Gorgonzole i San Carla s kolegama Josipdola i Rakovice. Na toj razini očekuje se da će to biti još jedan korak bliže interesnom povezivanju ili bratimljenju ovih općina. Svima sretan put sa svjetlom vjere u srcu.

Klik i otvorit će se foto album od 69 fotografija.

 

  Vijesti - Sve