Pepelnica u gospićkoj katedrali

Ponedjeljak, 27. 2. 2017.

U propovijedi otac biskup istaknu je tri sektora u životu svakog vjernika. „Stoga smo svi pozvani da u ovom vremenu poradimo više na tri sektora koji su posebno važni za napredak u duhovnom životu, odnosno u iskustvu Božje prisutnosti u našem životu. Ta tri sektora našeg života su istaknuta u današnjem evanđelju koje smo čuli: molitva, milostinja, post. To su tri bitna odnosa od kojeg zavisi kvaliteta našeg vjerničkog života. Molitva definira naš odnos s Bogom; milostinja na naš odnos s drugima; post, na naš odnos prema samima sebi“. Pojasnio je otac biskup važnost molitve po kojoj se mi otvaramo prema Bogu, po kojoj upoznajemo Boga i spoznajemo što nam to Bog poručuje. „Po molitvi osoba ulazi u dublje prijateljstvo s Bogom, a prijateljstvo s Bogom je uvijek sigurnost i zaštita. Ljudi molitve nose u sebi neku posebnu sigurnost, neko jamstvo. To je teško pojasniti samo ljudskom logikom. Oni koji imaju to iskustvo to dobro znaju“. Okupljene vjernike otac biskup pozvao je da uz molitvu budu i milostivi. Ne misli se tu samo na davanje milostinje u obliku novčića, već milostinja znači davati sebe za drugoga, iskazati nekome ljubav. Milostinja pročišćuje naš život, ona nas oplemenjuje. Kao treći faktor istaknuo je biskup Križić i važnost posta. Post nema svoj smisao sam u sebi, nego da se osoba otvori drugoj hrani, a to je Riječ Božja. „Čovjek u postu sebe prikazuje Bogu. U Novom Zavjetu kršćanin više ne prinosi Bogu žrtve životinja ili ptica, nego žrtvu sebe, dar sebe. To je ono Bogu najdraže.
Post nije samo odricanje od hrane, nego je to stvarnost koja pripada unutarnjoj sferi osobe, gdje osoba, u vjeri i ljubavi, prihvaća neke inicijative preko kojih želi nešto prikazati Bogu i ljudima. To su čini koji imaju za cilj naše posvećenje. To su sve vrijednosti koje Korizma od nas traži. Vidimo osim posta od hrane ima puno drugih odricanja koja Bogu mogu biti još milija i mogu pridonijeti ljepšem suživotu s drugima. Svatko od nas poznaje svoje slabe točke, svoje slabe sektore gdje bi se trebali više zauzeti, što bismo trebali popraviti. To Korizma traži. To oživljuje naš duh i čini nas dražim Bogu“ poručio je biskup Križić okupljenim vjernicima.
Nakon homilije otac biskup blagoslovio je pepeo kojim su se posule glave vjernika kao znak pokore kojim potvrđujemo našu spremnost da u ovoj Korizmi napravimo jedan mali korak naprijed u oplemenjivanju svoga vlastitog kršćanskog života.
Svetu misu uzveličao je svojim pjevanjem katedralni zbor pod orguljskom pratnjom g. Franje Puškarića.

gs pepelnica1gs pepelnica3

  Vijesti - Sve