Početak stručne rasprave o prijedlogu nacionalnog kurikuluma vjeronauka

Utorak, 22. 3. 2016.

Članice radne skupine su vjeroučiteljima predstavile smisao cjelovite kurikularne reforme, a posebno prijedlog kurikuluma katoličkog vjeronauka. Pošto su ključne osobe za provedbu reformi (vjero)učitelji, cilj je da im se prezentira prijedlog kurikuluma na koji bi oni trebali dati svoje sugestije. Dr. Razum je istaknula da je prijedlog kurikuluma za neke previše, a za neke premalo katehetskih elemenata. Ona je istaknula odgojno - obrazovne ciljeve predmeta a posebno četiri glavne domene i poddomene te po tri ishoda za svaku domenu.

Dr. s. Valentina Mandarić je govorila o vrednovanju odgojno – obrazovnih ishoda u katoličkom vjeronauku koji moraju biti u funkciji motivacije, učenja i samoinicijative. U prijedlogu se sa četiri dosadašnja elementa vrednovanja dolazi na tri a to su: znanje, stvaralačko izražavanje i istraživački rad. Prijedlogom kurikuluma vjeronauka učenika se stavlja u središte pozornosti, ishodi su dobro osmišljeni te u konačnici moraju biti transparentni kao i same ocjene, zaključile su članice radne skupine za vjeronauk.

Svim vjeroučiteljima članice radne skupine su podijelile tabele s ishodima za svaku pojedinu domenu s mogućnostima za doradu. Zatim je održana rasprava među vjeroučiteljima na temu kurikuluma.

Stručni skup započeo je molitvenim uvodom voditeljice Ivone Rendulić, nakon čega je defektologinja škole domaćina prof. Bernardica Veršec održala predavanje na temu „Rad s učenicima s prilagođenim programom:“ Pošto je cilj prosvjetne politike što više integrirati djecu s poteškoćama u redovnu nastavu, prof. Veršec je ukazala na tri skupine poteškoća te načine kako prilagoditi program. Na koncu su održane radionice. Vjeroučiteljica Snježana Gusić je predstavila svoju pripremu za nedavno položenog stručnog ispita, nakon čega je predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj predstavio novosti iz KU i naredne aktivnosti. Izrazio je potrebu da se vjeroučitelji jednom katehezom uključe u Godinu milosrđa i posvješćivanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. Pozvao ih je i na biskupijski susret prosvjetnih djelatnika na Baške Oštarije kao i na metropolitanski susret vjeroučitelja kojima je ove godine domaćin Riječka nadbiskupija.

Predstojnik je na aktivnostima i odgovornosti pohvalio voditeljice ŽSV-a Ivonu Rendulić kao i članicu državnog povjerenstva za vjeronaučnu olimpijadu Anu Stipetić.

og kurikulum

kurikulum 3

 

  Vijesti - Sve