Povjesničari na Udbini

Ponedjeljak, 5. 6. 2006.

Slijedilo je predavanje ravnatelja Instituta za povijest u Zagrebu dr. sc. Milana Kruheka pod nazivom Srednjovjekovna politika, društvena povijest i spomenička baština Like i Krbave, te predavanje mr. sc. Željka Holjevca Krbavska bitka i njezine posljedice. Zbog nedostatka vremena viša savjetnica gđa. Prof. Marijan Marinović nije održala svoje predavanje Nastava povijesti i nacionalni identitet, ali je upozorila na zbornike u kojima se zainteresirani mogu informirati više o tome. Održana je i prezentacija načina obilježavanja 9. rujna na satovima povijesti.

Slijedila je zatim terenska nastava. Profesori su obišli lokalitete Udbina, Gradina, crkva sv. Marka Groba, ruševine crkve sv. Nikole, temelji srednjovjekovne katedrale i lokacija Crkve Hrvatskih mučenika. Voditleji su bili voditelji msgr. Mile Bogović i dr. sc. Milan Kruhek.
Program su koordinirale voditeljica Županijskog stručnog vijeća gđa.- Mara Krznarić, prof. i ravnatelj ravnatelj Srednje škole Otočac g. Dinko Sekula, prof. Na susretu su se mogle nabaviti knjige koje govore o povijesti krbavske biskupije i krbavske bitke 1493. godine.

  Vijesti - Sve