Prijatelj anđeo

Nedelja, 23. 12. 2007.

Troškove prijevoza platio je uspješan poduzetnik u Australiji, inače iz ovih krajeva, g.Milan Vučić. On je pokretač nekoliko humanitarnih akcija za ove domove: nabavke dva vozila s rampom za prijevoz osoba u invalidskim kolicima i plaćanje prijevoza za organizirane skupine mladih koji bi željeli posjetiti štićenike, a s ciljem da se što širi krug osoba senzibilizira za problem osoba s teškim i težim tjelesnim i mentalnim oštećenjima. Organizator i voditeljica ovog posjeta bila je vjeroučiteljica Gordana Bertović. Dom u Brezovici je bio skoro prazan jer su pred sam Božić štićenici otišli ili su bili u odlasku u obitelji koje će im pružiti božićno obiteljsko ozračje. Mališani su nas dočekali iskrena srca, bili su pravi mali anđeli. Jedva da su i prohodali, a odmah se zaletavaju u noge odraslih gostiju i grleći ih, pokazujući na taj način da žele biti primljeni u ruke. Oni malo stidljiviji tražili su zagrljaj i zaštitu svoje odgajateljice, dok su odrasli mirno sačekali da bi se pozdravili.

Ovom posjetu prethodila je adventska akcija „Prijatelj anđeo“. Plan akcije jest izrada božićnih čestitki, ukrasa i kolača nakon čega je uslijedila prodaja istih po župi i u središtu grada Ogulina na ustupljenom štandu od strane grada. Novčanim sredstvima prikupljenih na ovaj način pribrojeni su još i darovi KUD-a sv. Juraj Zagorje, te donacija od prijatelja iz Hrvatske banke obnove i razvitka - HBOR. Ukupan iznos od preko 7000kn darovan je Caritasovom centru za radnu terapiju i rehabilitaciju sv. Vinko Paulski u Oborovu.

Ovo prijateljstvo i druženje započelo je u svibnju ove godine kad su posjetitelji iz Zagorja Ogulinskog bili oduševljeni susretom i pritom su obećali posjet i u vremenu Došašća što je na ovaj način i učinjeno. štićenici doma u Oborovu, ravnateljica Mateja i personal, radosno su dočekali svoje mlade prijatelje i njihove voditelje nakon čega je uslijedio obilazak doma i svojih soba i drugih prijatelja koji su nepokretni u svojim krevetima ili u kolicima. Nakon toga uslijedila su predstavljanja štićenika Doma sa svojim recitacijama molitava i pjesmica, a u pauzama svi zajedno su pjevali Božićne pjesme i častili se kolačima i sokovima. Na kraju svi gosti su dobili darove iz radionica u kojima su radili sami štićenici. Dobili su široki osmjeh i toplo mahanje u znak pozdrava uz čestitanje za Božić i Novu godinu.

U ovoj godini ovo je bio četvrti posjet mladih iz ogulinskog kraja ovim, potrebitim prijatelja, mladima. Za slijedeću godinu planira se nekoliko posjeta mladih s njihovim kulturno umjetničkim programom koji bi održali štićenicima domova.

 

  Vijesti - Sve