Proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća

Utorak, 2. 5. 2017.

Najavio je ostvarenje svoga plana o "dobnim susretima" sa svećenicima najesen, te određene personalne promjene, istaknuvši kako "ni za svećenika ni za vjernike nije dobro da svećenik predugo ostane na jednoj župi". Dodao je da "premještaj nije kazna, ali se od svećenika uvijek traži i spremnost na žrtvu, kao i raspoloženje da se ide onamo kamo nas Providnost postavi". Među aktualnostima biskup je kao najvažniji događaj istaknuo dolazak sestara Karmelićanki u Gospićko-senjsku biskupiji te je izvijestio o nekim novim prijedlozima glede raspodjele sredstava koja HBK dobiva iz proračuna Republike Hrvatske. Dodao je da svećenici trebaju narodu posvješćivati odgovornost glede uzdržavanja svoga župnika, a ne da se sva briga prebacuje na biskupiju.

U nastavku sjednice raspravljalo se o provedbi Pastoralnoga plana Gospićko-senjske biskupije do konca pastoralne godine 2016./17. nakon što je pojedine točke istaknuo generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, posebno naglasivši važnost biskupijskoga hodočašća u Ludbreg (svetište Predragocjene Krvi Isusove) i Karlovac (Nacionalno svetište Sv. Josipa) 17. lipnja. Bilo je riječi također o biskupijskom susretu ministranata, godišnjem susretu svećenika Riječke metropolije te o budućnosti Tečaja vjere za teološku kulturu laika koji se održava u Otočcu. Na kraju je najavljeno svećeničko ređenje đakona Pere Jurčevića te naglašeno da se navrijeme krene s oglašavanjem novoga termina slavlja Dana Hrvatskih mučenika na Udbini, koje se od ove godine ponovno vraća na drugu subotu u rujnu.

U drugom dijelu sjednice svećenici su raspravljali o prijedlozima za novu pastoralnu godinu. Zaključeno je da se odluka o tome donese na skorom susretu svećenika, s planom da se biskupijska tema uklopi u temu pastoralne godine na razini cijele Crkve.
Slijedila su potom različita izvješća. Preč. Nikola Turkalj izvijestio je o poslovanju Ekonomata i radu BUZUK-a, vlč. Luka Blažević o radu biskupijskoga Caritasa, a povjerenik za mladež vlč. Josip Šimatović o glazbenoj školi i školi animatora te o sudjelovanju biskupijske mladeži na upravo održanom SHKM u Vukovaru.

Zaključujući sjednicu, biskup Križić je zahvalio vijećnicima na zauzetosti i novim inicijativama te je istaknuo potrebu međusobnog poticanja na ustrajnost i molitvenu podporu, kako bi u svakodnevnoj pastoralnoj praksi svi zajedno bili što zagrijaniji za služenje braći ljudima, a Bogu na slavu.

  Vijesti - Sve