Proslava Nedjelje Dobrog Pastira u Senjskoj katedrali

Nedelja, 26. 4. 2015.


Uz predvoditelja slavlja, mons. Sanjina, na sv. misi je koncelebrirao župnik domaćin, dr. Richard Pavlić. Slavlju se pridružio trajni đakon Zagrebačke nadbiskupije Krunoslav Kičinbači, a u zajedništvu sa senjskim župljanima i bogoslovi i ministranti. Tijekom svete mise liturgijsko pjevanje predvodio katedralni zbor sv. Cecilije uz pratnju na orguljama gospodina Milana Dučića, a pod vodstvom gospodina Ivana Prpića.

Na početku misnog slavlja župnik dr. Richard Pavlić, zaželio je dobrodošlicu gostima, predvoditelju slavlja, mons. Sanjinu, đakonu Krunoslavu i bogoslovima, pozdravio ih i predstavio prisutnim vjernicima uz napomenu kako će se bogoslovi na kraju sv. mise pojedinačno predstaviti i dati svjedočanstvo svog duhovnog poziva za svećeničko zvanje.

U svojoj propovijedi mons. Sanjin osvrnuo se na crkvenu baštinu grada Senja i značaj pojedinih biskupa i svećenika za to bogato kulturno i duhovno naslijeđe senjske crkve, nastavio je, ponosan sam što sam u župi Senju započeo svoju svećeničku službu kao župni vikar i tako imao priliku bolje upoznati tu bogatu kulturno-povijesnu baštinu senjske crkve i biskupije. U nastavku se osvrnuo na Nedjelju Dobrog Pastira i misna čitanja 4. Vazmene nedjelje na koju posebno molimo za duhovna zvanja. Iz današnjih čitanja kroz sliku Dobroga pastira Isus progovara o sebi, svome poslanju i svome odnosu prema čovjeku, također iz njih saznajemo, kako se Isus da ga što bolje razumije običan čovjek poslužio slikama iz života, tako je u današnjim čitanjima predstavljena slika o Kristu, Dobrom pastiru i o nama Isusovim ovcama.

Veoma je jasno zašto se Isus poslužio likom dobrog pastira jer u Isusovo vrijeme ovca je pastiru bila sve, biti pastir i posjedovati ovce, značilo je imati hranu i siguran život. Isus se koristi takvim životnim primjerima u kojima Dobri Pastir ide pred ovcama koje prepoznaju glas svoga pastira, kod Dobrog Pastira niti jedan čovjek nije izgubljen, Bog zove sve koji na svom putu služe kao dobri pastiri, napomenuo je, svaki kršćanin treba prepoznati Kristov glas u velikom mnoštvu drugih glasova koji ga dozivaju, odnosno treba znati razlikovati Kristov od glasova lažnih proroka, zaključio je Dobri Pastir – Isus, svakome od nas upućuje poziv, također među nama bira i one koji će u njegovo ime biti pastiri, tako je pozvao i ove mlade ljude koji su Vam predstavljeni a koji su se odlučili za svećenički poziv i koje preporučujemo u Vaše molitve da slijede glas koji ih je pozvao u svećeničku službu. Naglasio je važnost molitve za mladog čovjeka, posebno u obitelji i u župnim zajednicama koje trebaju poticati mladiće i djevojke u prepoznavanju i prihvaćanju Božjeg poziva za duhovna zvanja. Nažalost danas je kriza obitelji i sve manje je onih obitelji koje usmjeravaju svoju djecu za duhovna zvanja. Govoreći o važnosti obitelji koja je nositeljica života, nade i budućnost Hrvatske, spomenuo je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je održan na Trsatu 19. travnja, kojem su nazočile brojne obitelji, a što nam daje nadu da će iz tih obitelji koje dolaze svake nedjelju u crkvu biti mladića i djevojaka koji će se odazvati svećeničkom i redovničkom pozivu. Zaključio je propovijed riječima dragi moji Senjani molite Boga da nam podari što više kandidata za svećenička i redovnička zvanja.
Na kraju misnog slavlja župnik Pavlić zahvalio je predvoditelju slavlja rektoru Riječkoga bogoslovnog sjemeništa mons. Sanjinu Francetiću, đakonu Krunoslavu i bogoslovima koje je pozvao da se pojedinačno predstave prisutnim vjernicima i ispričaju svoju životnu priču, odnosno kada i kako su osjetili taj glas koji ih je pozvao da se opredijele za duhovno zvanje - buduću svećeničku službu. Priredila, Blaženka Ljubović

  Vijesti - Sve