Proslava sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

Subota, 20. 1. 2024.

Proslava sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

U subotu, 20. siječnja 2024. godine, proslavljen je blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika Župe Otočac i zaštitnika Grada Otočca i Gacke doline. Svečano Misno slavlje u 11 sati predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Koncelebrirali su župnik domaćin preč. Goran Antunović, dijecezanski upravitelj gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić, župnik župe sv. Nikole biskupa i upravitelj Svetišta Crkve Hrvatskih Mučenika preč. Josip Šimatović, župnik Kompolja fra Jure Marčinković, župnik Ličkog Lešća vlč. Ivica Miškulin, župnik Krasna i Kutereva i upravitelj Svetišta Gospe od Krasna preč. Stipe Zeba, župni vikar don Anđelko Kaćunko, umirovljeni svećenik i nekadašnji župnik mons. Tomislav Šporčić i umirovljeni svećenik don Jure Ladišić.

Svečanost je započela procesijom od župnog stana, gradskim ulicama do župne crkve Presvetog Trojstva..

U svojoj homiliji, biskup Rogić istaknuo je radost zbog slavlja dvojice velikih svetaca i mučenika, sv. Fabijana i Sebastijana. „Radujemo se blagdanu svetih mučenika Fabijana i Sebastijana koji se mučeništvom proslaviše. Raduju se anđeli na nebu, a mi u zajedništvu vjere i slavljenju svetih otajstava naslućujemo radost neba, ostvarene vječnosti, besmrtnosti - zauvijek u Bogu.“ Biskup Rogić nastavio je svoju homiliju predstavivši tako kratku povijest sv. Fabijana i Sebastijana.“

Biskup Rogić naglasio je veličinu vjere koja proizlazi iz mučeništva sv. Fabijana i Sebastijana na primjeru iskustva s kojima se vjernik svakodnevno u svojim pitanjima bori. „Koliko smo puta u životu i sami osjetili snagu vjere. Upravo potrebu, da iz vjere crpimo sokove istinskog života, nade i radosti, i snagu kojom se svladavaju životne teškoće koje su nas snašle. Nedavno sam susreo ženu koja mi reče: “Velečasni da nije bilo vjere u Boga ni mene više ne bi bilo, niti ove moje dječice oko mene! Samo sam iz vjere u Boga i po molitvi Gospi našla snagu i utjehu da mogu prihvatiti život sa svime što mi je donio. A bilo je tolikog zla oko mene.

U središnjem dijelu homilije biskup Rogić govorio je o snazi mučeništva koja proizlazi u ljubavi. „Snaga mučeništva jest u ljubavi za Boga, u svjedočenju istine spasenja Božjeg po Isusu Kristu, u odlučnosti ostati Božji i po cijenu gubitka zemaljskog života. Zato se mučenicima divimo, zato im se molimo. Mučenici svjedoče snagu ljubavi. Toliko su bili za Boga, ljubili Boga i braću pored sebe, nošeni snagom vjere ustrajali su u kušnjama života! Vrijeme ovih svetaca – vrijeme prve Crkve, prvih stoljeća – vrijeme je progona i iskušenja. Vrijeme kada su kršćani bili nepoželjni. Nisu odgovarali tadašnjem društvu koje časti mnoge bogove. Bili su kao neka prijetnja da donose drugačiji poredak društva i vrijednosti. Zato su ih pokušali zatrti, spriječiti, ukloniti. Prve je kršćane nosila zagledanost u vječnost. Nosila ih je snaga Uskrsnuća, vjere u Krista koji dobrom pobjeđuje zlo, koji životom pobjeđuje smrt, koji ljubavlju svladava mržnju.“

Na samom kraju homilije biskup Rogić daje nam za zadatak da po primjer svetih mučenika budemo primjer svetosti i vjere u svijetu, te tako ne budemo mlaki kršćani nego ljubavlju jednih prema drugima budemo spremni na žrtvu koja se dokazuje u ljubavi, a u svemu tome neka nam za zagovor budu upravo sv. Fabijan i Sebastijana, suzaštitnici Župe Otočac i zaštitnici Gacke doline.

Na kraju misnog slavlja, sve prisutne pozdravio je župnik preč. Goran Antunović.

Galerija fotografija

Proslava sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu
Proslava sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu
 
  Vijesti - Sve