Proslava sv. Jelene Križarice u Rakovici

Utorak, 20. 8. 2019.

Proslava sv. Jelene Križarice u Rakovici

U nedjelju 18. kolovoza u Rakovici je vrlo svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice ove župe, sv. Jelene Križarice. U prepunoj župnoj crkvi okupilo se tradicionalno više stotina župljana i hodočasnika a misu je predslavio novi župnik Plitvica i Rakovice don Mate Kujundžić, dok je suslavio bivši župnik  Plitvica Ilija Janjić. Nakon proslave Velike Gospe u Cetingradu i Zavalju, Rokove u Cvitoviću, sv. Jelena križarica u Rakovici je treći veliki događaj Crkve u Slunjskom dekanatu. 

Župnik se na početku propovjedi  osvrnuo na životopis svetice i njezinu snažnu ulogu u ranim kršćanskim zajednicama. U onom vremenu kada je kršćanstvo smatrano židovskom sektom, sveta Jelena je bila zaštitnica progonjene Crkve i baš se njoj prepisuje pronalazak Kristova križa na kalvariji koji se danas nalazi u bazilici u Rimu. Njezina je snaga stoga u svetom križu, istaknuo je župnik Kujundžić, pokazujući na veliku sliku svetice koja se nalazi iza oltara. U toj ljubavi prema svetosti slijedila je samog Krista na križnom  putu, najviše primjerom  osobnog života.

U nastavku je istaknu i ulogu žene u spasenju izabranog izraelskog naroda koja se iščitava iz starog zavjeta gdje se Bog služio s velikim ženama Juditom, Estrom i mnogim drugima da narod izbavi iz sužanjstava. Božje Spasenjsko djelo u starom zavjetu ostvarivalo se mnogo puta preko žena na način da je Bog upravo njih spašavao od neplodnosti darivajući im djecu u starosti koji će kasnije voditi izabrani narod u slobodu. Kao primjer je istaknuo Samsona i Ivana Krstitelja koje su upravo njihove majke začele u starosti. Nešto slično je proživjela i sveta Jelena i koja je bila krštena ali njezin sin Konstantin Veliki krstio se tek u kasnoj dobi i najvjerojatnije su molitve njegove majke pridonijele tome da Konstantin doživi milosni trenutak Božje intervencije u njegov život kada na nebu ugleda veliki križ. In hoc signo vinces (u ovom znaku ćeš pobijediti) sam se Bog bori na za Konstantina i tako on pobjeđuje i daje svojoj majci najviše ovlasti u ondašnjem rimskom imperiju, a i sam car Milanskim Ediktom 313. godine odobrava kršćanstvo kao službenu religiju ondašnjeg rimskog carstva.

Na samom kraju župnik je istaknuo da je sam Gospodin Isus Krist feminist u pozitivnom smislu riječi i najveći emancipator žena  kao i u svoje vrijeme tako i danas. Gospodina se ne može nadmašiti u ljubavi niti u njegovoj oslobodilačkoj moći istaknuo je župnik kazavši da  neka i nas dragi Bog blagoslovi uvijek svetim ženama kao što je bila Sveta Jelena. Tada će i u ovom vremenu kada se upravo pred ženama i djevojkama svakojaki izazovi one same pronaći svoj Miru u Kristu i njegovu Križu po primjeru zaštitnice župe Sv. Jelene.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Proslava sv. Jelene Križarice u Rakovici
Proslava sv. Jelene Križarice u Rakovici
 
  Vijesti - Sve